Правила гри

Як відомо, гра стає цікавою лише тоді, коли в ній є правила. Бадмінтон не є винятком. Більше того, саме завдяки тому, що правила гри з воланом постійно вдосконалюються, наш вид спорту стає більш видовищним, цікавим та динамічним. Грати в бадмінтон просто і цікаво будь-кому незалежно від рівня підготовки.

Зараз ми познайомимося з основними правилами гри в бадмінтон, поринемо у світ бадмінтонних змагань.

 

Загальні правила

Змагання у бадмінтоні проводяться у 5 категоріях: одиночна жіноча, чоловіча, парна жіноча, чоловіча та змішана парна. В одиночці і парі правила гри трохи відрізняються, але загалом вони схожі.

В першу чергу, в одиночній та парній категоріях відмінні розміри корту.картинка 1
badmschool les2 21Висота зали для міжнародних змагань має бути не менше 12 м, всеукраїнських - 9 м, решти - 7 м. Волану не повинно нічого перешкоджати.  Волан, що зачепив перешкоду або зник з поля зору зараховується як помилка.  Світло на корті повинне розподілятися по всій його площі.

Невід'ємна частина будь-якого корту – сітка.  Її ширина по вертикалі становить 760 мм, а довжина по горизонталі - 6,1 м. Висота сітки, як і стійок, повинна становити 1м 55 см, з можливим провисанням по центру 2 см.

Матч у бадмінтоні граєтсься до двох виграних геймів.  Якщо рахунок за геймами 1:1, то грається третій вирішальний.  Гейм грається до 21 очка.  Якщо гравці досягають рахунку 20:20, то гра триває до того моменту, поки різниця в рахунку не складе 2 очки, або один із гравців не набере 30 очок.

картинка 12badmschool les2 22Між кожною партією є інтервали відпочинку у 2 хвилини.  Також перерви в одну хвилину даються в середині партії, коли один із гравців набирає 11 очок.  У цей час гравець має право вислухати цінні вказівки тренера, відпочити, попити води тощо.  Також один раз за матч спортсмен може попросити у судді допомогу медичного працівника, який обов'язково є у залі, якщо він отримав якісь пошкодження або погано почувається.  Час надання медичної допомоги - 2 хвилини.  Виняток становлять кровотечі, тут час не обмежений.

Щоб вирівняти умови гри, спортсмени змінюються сторонами під час матчу.  Зміна відбувається після закінчення кожної партії та у третій, якщо вона є, при досягненні 11 очок одного з гравців.

Правила подачі

картинка 3Кожен розіграш починається з подачі. Гравець, що подає, та гравець, що приймає подачу, повинні стояти в діагонально розташованих полях подачі, не наступаючи на лінію обмеження. У цьому випадку обидві стопи не повинні бути відірвані від підлоги, поки ракетка не торкнеться волану. Маючи парну кількість очок, гравець подає з правого поля подачі, а з непарним - зліва. Рух ракетки гравця, що подає, повинен продовжуватись лише вперед з моменту початку кроку. Гравець, що приймає подачу, не має права рухатися до початку подачі. Порушення цих правил вважається фолом.

 

 

 

badmschool les2 25Фоли на подачі

Відрив стопи при подачі До моменту торкання ракеткою волана гравець, що подає, не може відривати стопу
Заступ за лінію обмежування До моменту торкання ракеткою волана гравець, що подає, не може заступати за лінію обмежування для подачі
Уривчастий рух ракетки вперед Рух при подачі повинен бути безперервний і спрямований тільки вперед
Висота подачі (момент торкання ракеткою волана) До і під час торкання ракеткою, волан не повинен перевищувати межі на 1 м 15 см від підлоги
Рух до подачі гравця, що приймає Приймаючий гравець не повинен рухатися до подачі

Організація змагань
 

картинка 5

Перед зустріччю спортсменів представляють аудиторії. На турнірах на високому рівні вихід гравців на корт - це ціла подія, яка супроводжується музикою та різними спецефектами. Після проводиться жеребкування: Суддя на вишці кидає монету. Гравець, який виграв жеребкування, може вибрати подачу або прийом, розпочати гру з одного боку корта або з іншого. Другий спортсмен робить вибір, що залишився. Коли вибір закінчився, гравці займають обрані ними сторони і починають розминку з воланом. Зазвичай розминка триває не більше 2 хвилин, під час яких обидва гравці звикають до корту та волану.

Бадмінтоніст може грати на корті, як завгодно - техніка та тактика гри не обмежені, але є деякі правила поведінки під час гри, які не дозволяють спортсменам поводитися грубо чи неповажно до суперника чи суддів. Спортсмен не має права:

 навмисно викликати затримку або призупинення гри;

 навмисно змінити форму волану, щоб змінити швидкість його польоту;

 поводитися образливо;

 робити інші неспортивні дії.

картинка 7Неспортивна поведінка означає крик або жести в напрямку опонента, суперечки з суддею. Деякі гравці в емоційному стані кидають ракетку або знищують все навколо. Це також забороняється. За таку поведінку суддя на вишці може винести усне попередження, а потім дати гравцеві "жовту картку". У разі повторного порушення - "Червону" з додаванням одного очка опоненту. А у випадку зловмисного порушення правил - "чорну" картку з вилученням з поля та дискваліфікації.

Картинка 6Вважається поганою поведінкою "злити" гру, тобто просто віддати перемогу, не грати на корті з початку до кінця. Хорошим прикладом цього є Олімпійські ігри 2012 року, де жіноча пара, яка претендувала на медалі, була дискваліфікована за неспортивну поведінку, а саме за припинення боротьби на корті. Суддя Олімпійських ігор вважав, що вони не гідні продовжувати змагання.

Варто зазначити, що на таких стартах, як Олімпіада, символи спонсорів заборонені, тоді як на комерційних турнірах це широко поширене. Велика кількість брендів намагаються укласти угоди з топовими гравцями для піару своєї продукції. Це служить додатковим заробітком також для спортсменів. Що стосується форми спортсмена, то вона може бути будь-якою. Футболки можуть бути будь-якого кольору, але смислові малюнки або написи, що виражають емоції, заборонені. Орнаменти або візерунки підійдуть ідеально. Шорти повинні бути простими.

картинка 8Учасники великих турнірів зобов’язані написати своє прізвище та країну на звороті футболки. Прізвище гравця повинно бути від 6 до 10 см, а країна - 5 см. У той же час зображення значка спонсора дозволено на спині, розміром не більше 5 см заввишки. У парних категоріях форма гравців на одній стороні корта повинна бути однаковою або хоча б одного кольору. Якщо на футболці задіяно два або більше кольорів, основним є той, який перевищує 50%. На всіх змаганнях заборонено грати в костюмах. Це вважається неповагою до опонента.

картинка 9Усі турніри світового класу грають пір‘яними воланами, які надаються спонсорами змагань. Усі матчі проводяться воланами однієї компанії та однієї моделі. В Україні неофіційні турніри проводяться воланами, які надає сам гравець. В останні роки на Чемпіонаті України волани надають організатори змагань. Турніри за кордоном у більшості випадків проводяться завдяки спонсорам. Це стосується не лише воланів, але й усього обладнання в залі: суддів, сіток, відеотехніки, усієї інфраструктури - спонсори турніру відповідають за все це. На Чемпіонаті Світу та Європи, як в команді, так і в особистому, ви можете перетягнути ракетку безкоштовно, що не є дешевим задоволенням за кордоном. Щоб надати цю послугу, Yonex створив спеціальну Stringing Team (команду для перетягування ракеток), яка дуже добре виконує свою роботу, беручи до уваги всі сучасні технології на спеціалізованих станках.

картинка 10Якість турніру багато в чому визначається суддівським складом та їх кваліфікацією. Суддів можна розділити на дві частини - тих, хто проводить турнір, і тих, хто судить матчі. Головний суддя несе відповідальність за проведення турніру в цілому, контролює всі матчі і, як правило, вирішує всі найскладніші питання.

картинка 11На корті головним є суддя на вишці. Він веде та оголошує рахунок, приймає рішення про те, хто виграв розігришь та матч, контролює діяльність інших суддів. Навпроти нього сидить суддя за подачею. Він стежить за правильністю подачі та дає фоли, якщо є порушення. Він також контролює надання воланів. badmschool les2 24Лінійні судді розташовані відповідно ліній корту. Вони визначають, чи потрапив у поле волан, і негайно повідомляють про це головному судді (жести також чітко визначені). Якщо гравець не погоджується з рішенням судді на лінії, він має право взяти відео-повтор. Загалом ви можете взяти два відео-повтори за одну партію, але якщо гравець був правий, а суддя помилився, спроба не згорає. Ми не будемо далі розбиратися в деталях суддівства змагань. Найголовніше, що потрібно знати - немає дрібниць у проведенні турнірів, інакше їх результати не можна вважати показником рівня гри.

Офіційні міжнародні турніри

А тепер розповімо трохи про проведення самих змагань у сучасному бадмінтоні. Їхня величезна кількість, цілий світ.

Насамперед є офіційні турніри. Такі змагання не мають призового фонду, але участь, а тим більше перемога на таких заходах – дуже престижна подія для країни. Крім щастя брати участь у них, ти отримуєш більше очок у рейтинг.

badmschool les2 27

Почнемо з того, що чекає на тебе в найближчому майбутньому: юніорський вік. Існує ціла система проведення юніорських чемпіонатів Європи. Вони проводяться у трьох вікових категоріях:

- до 15 років (проводиться з 2014 року. Результати ХБСК: 2014 рік - Марина Ільїнська, "срібло" одиночка, "срібло" мікст; 2018 рік - Марія Столяренко, "бронза" одиночка);

- до 17 років (проводиться з 2009 року. Результати ХБСК: 2009 рік - Кирилл Нестеренко, Марія Лисенко, Маргарита Малярова, "бронза" команда; 2016 рік - Марина Ільїнська, "бронза" мікст; 2019 рік - Марія Столяренко, Поліна Бугрова, Яна Собко, Варвара Фролова, Віталій Рева – "бронза" команда; 2021 рік - Софія Лаврова -"бронза" одиночка);

- до 19 років (проводиться з 1969 року. Результати ХБСК: 2011 рік - Єлизавета Жарка, "бронза" команда; 2017 рік - Марина Ільїнська - "срібло" одиночка; 2020 рік - Поліна Бугрова і Марія Столяренко - "бронза" пара).

Щороку проводяться юніорські чемпіонати світу.  Починаючи з 2010 року, раз на чотири роки проводяться Юніорські Олімпійські Ігри.

badmschool les2 28

Дорослі Чемпіонати Європи проводяться щороку. Зазвичай у квітні проводиться особистий Чемпіонат Європи. А взимку – командний. Кожного непарного року проводиться Чемпіонат серед змішаних команд. Його грають у два етапи: регіональний та Топ-12. Регіональний етап полягає в тому, що організатори ділять країни-учасники за регіонами по 3-4 команди, де вони грають між собою по колу. Переможці етапу потрапляють до Топ-12. А ось найкращі команди з Топ-12 одержують право представляти наш континент на Чемпіонаті світу серед змішаних команд "Кубку Судірмана".

Кожного парного року проводиться Чемпіонат Європи серед роздільних команд. Переможці якого отримують право представляти Європу на Чемпіонаті Світу серед чоловічих та жіночих команд - "Кубке Томаса" та "Кубку Убер".

Дорослі особисті Чемпіонати світу проводяться щороку, крім років, коли проводяться Олімпійські Ігри.

Олімпійські Ігри - найстаріші змагання у світі, проводяться раз на 4 роки у найпопулярніших видах спорту. Щоб стати учасником цієї події, потрібно пройти спеціальний складний відбір, який починається за рік до початку Олімпіади. Переможцем відбору стає найсильніший гравець країни за світовим рейтингом (про нього ми розповімо пізніше), який також входить у кількісну квоту від свого континенту (від кожного континенту допускається лише певна кількість гравців).

З 2015 року проводяться Європейські Ігри – аналог Олімпійських, але у рамках нашого континенту.

Ми розповіли тільки про найголовніші та найпрестижніші офіційні турніри, але їх набагато більше! Обов'язково поцікався, які турніри ще існують!

Комерційні міжнародні турніри

badmschool les2 23

Всесвітньою федерацією бадмінтону запроваджено систему змагань – World Tour, або Всесвітній тур (починаючи з 2019 року, раніше – Супер серії).

Система полягає у тому, що протягом року гравці беруть участь у турнірах різного рівня. Результати турнірів зараховуються у світовий рейтинг.

badmschool les2 29Для юних спортсменів проводяться юніорські турніри у різних вікових групах – для дітей віком до 11 років (U11), U13, U15, U17 та U19 років.  Турніри до 11 років, до 13 років і до 15 років проводяться неофіційно для отримання досвіду.  Результати турнірів U17 зараховуються до європейського рейтингу U17, а турніри U19 вже йдуть у світовий юніорський рейтинг. Існує три рівні юніорських турнірів: Junior International Series, Junior International Challenger, Junior Grand Prix.  Чим вищий рівень, тим більше очок у рейтинг.  Призовий фонд на цих турнірах – ініціатива організаторів.

Дорослі турніри вже справа серйозна!  Всесвітня Федерація бадмінтону проводить величезну роботу над популяризацією виду спорту та збільшенням розмірів призового фонду.  На кожному з турнірів встановлюється мінімальний розмір призового фонду, і ці критерії поступово підвищуються.  Існує декілька видів дорослих турнірів.  Європейські: Future Series, International Series, International Challenger - проведення цих турнірів спонсує та регламентує Європейська Конфедерація бадмінтону. Світові: BWF Tour Super 100/300/500/750/1000 - проводяться під егідою Всесвітньої Федерації бадмінтону.  Наприкінці року проводиться BWF World Tour Final, в якому можуть брати участь далеко не всі, а лише 8 найкращих гравців, у кожній категорії, за підсумками року, після спеціального кваліфікованого відбору в кожній категорії.

badmschool les2 30

Щоб брати участь у турнірі під егідою світової федерації, кожен гравець повинен подати заявку про участь.  Це відбувається не пізніше ніж за місяць до початку змаганнь. Через пару днів після закінчення прийому заявок публікуються списки учасників та їх посів, а за два тижні (у вівторок!) турнірні таблиці.  Але навіть якщо ти подаси заявку, зовсім не обов'язково, що ти братимеш участь у турнірі такого рівня.  Встановлено чіткі обмеження на кількість гравців, і чим вище рівень турніру, тим менша кількість учасників на нього допускається.  У турнірах грають спортсмени, які мають високий світовий рейтинг. За винятком посіву та таблиць, які публікуються дещо пізніше. Таблиці складаються організаторами за допомогою програми tournamentsoft, яка випадково розставляє гравців і дозволяє відмінно спланувати розклад турніру.

Участь у міжнародних змаганнях – це честь представляти свою країну, свою Україну, своїх батьків, близьких, свою команду.  Це стимул для зростання і руху до перемоги, рух із приголомшливою силою.

Рейтинг

badmschool les2 31Існує кілька різних варіантів міжнародних рейтингів, залежно від мети їх створення.  Так, ви можете знайти світовий рейтинг, юніорський світовий рейтинг, європейський рейтинг, рейтинг для відбору на Олімпійські Ігри і т.д.  На нашому сайті у розділі "Рейтинг" ми зібрали для тебе найактуальніші варіанти рейтингів. Вивчи їх обов'язково та знайди гравців ХБСК!

Рейтинг впливає на посів гравця на різних турнірах, що є важливою деталлю.  Сам рейтинг - це список гравців за силами, починаючи від найсильнішого.  На позицію у рейтингу впливає кількість очок, яку набрав спортсмен за останні 52 тижні (приблизно рік).  АЛЕ!  До рейтингу зараховуються лише обмежена кількість найкращих результатів.  Наприклад, до дорослого рейтингу йде 10 найкращих турнірів, а до юніорського - 7. Якщо з моменту закінчення турніру минуло більше року, очки зникають і замінюються на свіжіші результати.  Український рейтинг на сьогоднішній момент нараховується за застарілою системою, а нова система знаходиться на стадії розробки.

Прийде час, і твої рейтингові очки будуть нараховуватися так::

badmschool les2 26

Перемога на різних міжнародних турнірах – це не лише призи та рейтингові очки, це, до того ж, величезний досвід та престиж, можливість вписати своє ім'я в історію бадмінтону, історію своєї країни!

Анкета з питаннями доступна для скачування:

Урок 2. Правила гри - Рівень Junior

Урок 2. Правила гри - Рівень Practice

Добавить комментарий

Защитный код
Обновить