Історія бадмінтону. Історія ХБСК. Зірки світового бадмінтону

Щоб стати видатним спортсменом, гідно представляти бадмінтон у своїй країні та за її межами, кожному юному бадмінтоністу просто необхідно знати коротку історію свого виду спорту. У цьому уроці ти також дізнаєшся, як з'явився Харківський бадмінтонний спортивний клуб, з чого все починалося, і як прийшли у Команду ті, хто став обличчям українського бадмінтону, гордістю та основою нашого Клубу – Дмитро Завадський, Марія Діптан, Андрій Ігорович Діптан та багато інших. Дізнатися про найвідоміших бадмінтоністів світу, Легенди бадмінтону, усвідомити що вони досягли у своєму житті. А значить, ще точніше визначити свою Мету та більш впевнено йти до своєї Мрії!

Вперед, Урок №3 чекає на тебе!

 

Історія бадмінтону

6-03-1Бадмінтон - одна з найдавніших ігор Землі.  Існує безліч версій щодо того, де і коли він народився.  У м'яч із пір'ям грали ще близько трьох тисяч років тому!

В одному із стародавніх манускриптів повідомляється, що у 1122 році до нашої ери в Китаї грали в м'яч із пір'ям.  У ті часи три-чотири гусячих пера скріплювали воєдино і грали дерев'яними ракетками.

Наскельним малюнкам, знайденим англійськими археологами в Індії, близько 2 тисяч років. На них зображені люди, які грають у так звану пеону – прообраз нинішнього бадмінтону.

Є свідчення знаменитого венеціанського мандрівника Марко Поло (1254-1324) про поширення гри у м'яч із пір'ям у багатьох азійських країнах.

У 1650 році в столиці Швеції Стокгольмі, недалеко від королівського палацу, за наказом королеви Христини було збудовано майданчик для гри у «пір'яний м'яч».  Королева займалася цією грою зі своїми придворними та навіть із закордонними гостями.

Сучасний спортивний бадмінтон бере свій початок від індійської гри Пуне.  Англійський герцог Бофорт, повернувшись з Індії у 1872 році, привіз у свій маєток під назвою Бадмінтон ракетки та м'яч із пір'ям. Гру продемонстрували публіці, і вона відразу придбала численних шанувальників! Гра отримала назву "бадмінтон".

6-03-2Наприкінці XIX століття почали проводитись перші невеликі турніри з бадмінтону. Правила їхнього проведення були дуже "суворими".  Чоловікам, згідно зі статутом клубу, суворо наказувалося виступати в костюмах за тодішньою модою: чорний сюртук та високі чоботи.  Жінкам дозволялося грати лише у довгих спідницях та капелюхах.

В 1887 году были изданы первые правила игры. И в начале XX века стали проводиться международные турниры, первым из которых был турнир All England (Открытый Чемпионат Англии), который проводится ежегодно и в наши дни. Это старейший турнир в бадминтоне.

bwflogoУ 1887 році було видано перші правила гри.  І на початку XX століття стали проводитися міжнародні турніри, першим з яких був турнір All England (Відкритий Чемпіонат Англії), який проводиться щорічно й у наші дні.  Це найстаріший турнір у бадмінтоні.

У 1934 році була створена Міжнародна федерація бадмінтону (ІБФ). Зараз назва світової федерації – Badminton World Federation, скорочена BWF.

У 1967 році було створено Європейський союз бадмінтону, який об'єднав 26 національних федерацій Старого Світу. А вже за рік відбувся перший чемпіонат Європи з бадмінтону. 1969 року пройшов і перший юнацький чемпіонат Європи. У 1977 році вперше було проведено особистий чемпіонат світу з бадмінтону.

Olympic-Flag-with-RingsОлімпійським Бадмінтон став у 1992 році!  Вперше він увійшов до програми літніх Ігор, які відбулися в іспанській Барселоні.  І незмінно входить до п'ятірки найпопулярніших видів олімпійської програми!  Широку популярність цій грі пророкував ще засновник сучасних Олімпіад П'єр де Кубертен.  За свідченням людей, які його добре знали, він сам любив грати в бадмінтон.  Перші показові олімпійські виступи бадмінтоністів відбулися у 1972 році на XX літніх Іграх у Мюнхені.

Цікавим є той факт, що бадмінтону навіть є пам'ятники, які можна знайти по всьому світу. Найвідоміший із них – гігантські волани скульптора Ольденбурга, який у 1994 році сконструював композицію з 4-х воланів у місті Канзас Сіті, в Америці. Висота кожного з них понад 5 метрів, а вага – близько 2 тонн.

kanzas

Бадмінтон в Україні

Kubok 1Швидкий розвиток бадмінтону як олімпійського виду спорту не оминув і нашу країну. У багатьох містах України діють секції та спортивні школи з бадмінтону.  Ними керують захоплені люди, віддані своїй справі, які прагнуть розвивати бадмінтон, популяризувати його.

В Україні лідуючі позиції у бадмінтоні займають харківські та дніпровські спортсмени, розвивають бадмінтон у Миколаєві, Вінниці, Одесі, Києві, Львові.  Щорічно проводяться чемпіонати України, чемпіонати країни серед юніорів, юнаків та дівчат та різноманітні турніри для дітей.

2009 року вперше в Україні пройшов міжнародний турнір серії International Challenger – «Kharkіv International».  Тепер цей турнір проводиться щороку та збирає багатьох найсильніших бадмінтоністів не лише Європи, а й світу. 

small-olympicЗ 1996 року українські бадмінтоністи беруть участь у Літніх Олімпійських Іграх.  2012 року Україну на Олімпіаді представляв гравець нашого Клубу, лідер Українського бадмінтону, майстер спорту України міжнародного класу – Дмитро Завадський.

У 2019 році в Україні було зроблено величезний крок на шляху розвитку національного бадмінтону.  Цей вид спорту було введено до програми з фізичної культури у звичайних школах.  Крім того, вперше за всю історію, 2020 року Україна прийняла Чемпіонат Європи.

Стрімко розвивається бадмінтон у всьому світі!  Розвивається він і в Україні, розширюється географія, зростає кількість учасників дитячих турнірів.

Це дає надію на те, що зовсім скоро всі в Україні знатимуть про бадмінтон не лише як про розвагу, а й як про найцікавіший олімпійський вид спорту.

Історія ХБСК
 

4 02 13 4Історія нашого бадмінтонного клубу датується 1992 роком, коли наш тренер Михайло Борисович Стерін зробив перший набір дітей у секції з бадмінтону на основі юнацької спортивної школи. Діти приходили на тренування, щоб насолодитися цікавою грою, а тренери сформували любов до бадмінтону у дітей та звичку до здорового способу життя.

Поступово популярність бадмінтону набирала обертів, і все більше хлопців та дівчат приходило до дитячих груп. Перша поїздка на змагання відбулася в 1995 році, до Одеси, на чемпіонат України першої половини 1979 року народження та молодше.

detstvoЗаняття з бадмінтону в дитячих групах почали носити більш спортивний фокус, і хлопці та дівчата частіше почали їздити на змагання. І саме в цей час починали тренування наші майбутні зірки, гордість нашого клубу - Діма Завадський, Маша Діптан (Мартиненко), Віталік Конов та багато інших.

На одному з турнірів Михайло Борисович зустрівся з Віктором Андрійовичем Симоненком, завдяки якому в 1998 році відбулася перша поїздка до літнього тренувального табору. Він став справді легендою! На нього чекають цілий рік, мріють про нього, і кожне літо спортсмени ХБСК із задоволенням приїжджають до Миколаївки на традиційний міжнародний літній тренувальний збір.

odessaХлопці та дівчата навчилися грати, почали показувати хороші результати на молодіжних змаганнях. І в той же час Михайло Борисович продовжує набирати нові дитячі групи, "зірок" Лізу Жарку, Аню Крючкову, Машу Лисенко, Ріту Малярову.

2002 рік увійшов у нашу історію разом із появою першої командної форми. Для всіх хлопців та дівчат у нашому клубі це була справді велика подія!

У 2002 році Діптан Андрій, один з перших виховануів Михайла Борисовича, почав тренерську кар'єру. Він розпочав спортивне життя Нестеренка Кирила, Андрія Лачкова, Самарчанц Даші, Ані Михалькової, Влади Лесної.

Кілька поколінь молодих спортсменів тренувалися у нашому клубі, а старші діти, безсумнівно, стали лідерами у всіх українських змаганнях.

czechДля подальшого зростання виникла необхідність їздити на турніри за кордон. І так, у 2004 році відбулася перша поїздка на етап Гран-прі Європи до Словаччини! З цього моменту поїздки на юніорські та дорослі етапи Кубка Європи для наших старших дітей стали невід’ємною частиною підготовки, а географія виступів охопила весь світ!

У 2005 році норматив майстра спорту України був виконаний Дмитром Завадським, Марією Діпан, Андрієм Діптаном, Віталієм Коновим, Тетяною Криловою. Але ми не повинні забувати про першого майстра спорту в бадмінтоні, якого виховав Михайло Борисович, Артем Шандибін, першого з гравця нашого клубу, який потрапив до юніорської команди країни та взяв участь у Чемпіонаті Європи з бадмінтону в Шотландії.

У 2007 році, після реконструкції залу, в Ліцеї мистецтв № 133 під керівництвом Дмитра Завадського було сформовано велику дитячу секцію. Саме в цей час Марина Ільїнська та Ріта Огурцова (Тринько) розпочали свій шлях з бадмінтону. Пізніше до них приєдналися діти з інших шкіл - Владік Стерін, Ліза Крячко. До тренерського штабу приєднується Анар Надирович Гасанов.

У той же час Дмитро Завадський виграє перше "золото" чемпіонату України серед дорослих у чоловічій одиночці. Наступного року повторює свій успіх в одиночці та у змішаній парній категорії. І в 2009 році він стає абсолютним чемпіоном - одиночка, пара з Віталієм Коновим, мікст з Марією Діптан (яка також вперше стала чемпіонкою в одиночці). Хлопці та дівчата починають вигравати міжнародні турніри серед дорослих.

У 2010 році Єлизавета Жарка відібралась на Юнацькі Олімпійські ігри в Сінгапурі. Мрія Лізи та радість усього клубу втілилися у життя нелегко - вирішальним був чемпіонат Європи в Данії, з якого лише 5 перших місць їхали представляти Європу на Олімпіських Іграх. Єлизавета Жарка успішно пройшла підгрупу і увійшла до 8-ки сильніших, але програла за вихід до 4. Щоб визначити 5 найсильніших, розігрувалися всі місця. У результаті наша спортсменка грала за останнє місце, яке попадало на Олімпіаду. Її суперницею була датчанка (не важко здогадатися, що всі трибуни були проти Лізи, і поряд не було Михайла Борисовича – свого тренера).  У напруженій боротьбі на продовженні у 3 партії, Ліза змогла здобути перемогу та отримати ліцензію на Олімпіські Ігри. Це був перший досвід виступів наших спортсменів на таких змаганнях.  Старше покоління ХБСК "штурмує" світові вершини. Це перші Чемпіонати світу, турніри Супер-серії та Гран-прі.

Тим часом свою Олімпійську гонку розпочинає Дмитро Завадський.  До роботи з дітьми у Ліцеї мистецтв долучається Анна Крючкова. Згодом до неї приходять нові учні - Маша Столяренко, Поліна Бугрова, Яна Собко, Варя Фролова.

2012 року Михайлу Борисовичу присвоєно звання Заслуженого Тренера України! Дмитро Завадський вдало завершив відбір та виступив на Олімпіаді в Лондоні. У цей період ХБСК стрімко розвивається, молодші гравці показують найвищі результати на національній арені, багато дітей починають заняття бадмінтоном.

2014 року у Нанкіні відбулася наступна Юнацька Олімпіада, на якій нас представила Владислава Лісна. Водночас у 109 школі починає працювати з дітьми Єлизавета Жарка. У Ліцеї мистецтв на допомогу Анні Крючковій заходить Маргарита Огурцова.

Період 2014-2018 став проривом на юніорській європейській арені. 2014 року Марина Ільїнська виграла дві срібні медалі на Чемпіонаті Європи до 15 років, у 2015 - "бронзу" на ЧЄ до 17 років, а в 2017 - "срібло" на ЧЄ до 19 років. 2018 року Марія Столяренко виграла "бронзу" на ЧЄ до 15 років.  У цей період свою спортивну кар'єру розпочинають Соня Лаврова, Даша Кошечкіна, Настя Алимова, Артем Литвиненко, Настя Єрохіна, Аня Іванова, Рая Альмалалха, Соня Бєлобровчук, Жора Антропов, Юля Фоміна та багато інших.

У 2018-2019 роках до тренерської роботи приєдналися: Борис Олександрович Гальперін, який почав працювати з Михайлом Борисовичем у період становлення нашого Клубу, Вікторія Олександрівна Алимова та Владислава Русланівна Лісна.

Кожен наступний рік в історії нашого Клубу був насиченішим і цікавішим за попередній.  Діти створювали славне Ім'я своєму Клубу, постійно брали участь у турнірах, перемагали, займали призові місця та завойовували безліч титулів.  Докладніше про наші перемоги Ви можете прочитати в розділі нашого сайту «Досягнення».  Вони тут.

На сьогодні у нашому Клубі 7 Майстрів спорту України міжнародного класу, 39 майстрів спорту України!

Сьогодні у ХБСК тренуються професійні спортсмени, які входять до основного складу збірної України, юніори та юнаки, діти. Саме наші спортсмени складають основу національної збірної команди країни та юнацьких збірних команд! Саме наші спортсмени захищають честь України на чемпіонатах Європи та світу, Олімпійських іграх. Вже сьогодні наші гравці, які прийшли до нашого Клубу ще дітьми, беруть участь у турнірах світової Суперсерії, Олімпійських іграх, Чемпіонатах світу.

chempionat

   

Наш Клуб виховав:

- учасника Олімпійських ігор у Лондоні;
- учасниць 1-х Юнацьких Олімпійських ігор у Сінгапурі та 2-х Юнацьких Ігор у Нанкіні;
- учасників чемпіонатів світу (особистих та командних);
- призерів юнацьких Чемпіонатів Європи;
- переможців та призерів чемпіонатів Європи серед студентів;
- чемпіонів України в одиночній, парній та змішаній категоріях;
- чемпіонів України серед юніорів та юнаків;
- переможців численних всеукраїнських та міжнародних турнірів.

У ХБСК сьогодні працюють 9 захоплених та кваліфікованих тренерів.  У нас тренуються понад 180 спортсменів у 6-ти залах Харкова.

Ми ставимо високі цілі у житті та спорті, хочемо, щоб бадмінтон в Україні став популярним і суспільство дізналося про цю гру не лише як про варіант відпочинку, а й як про цікавий та захоплюючий вид спорту.  Ми славимо свою Батьківщину, свою Україну, показуючи високі спортивні результати на європейській та світовій арені, готуємо професійних бадмінтоністів.  Ми хочемо, щоб діти, займаючись спортом, ставали успішними, становили основу здорової нації та несли благополуччя у життя суспільства.

Легенди світового бадмінтону

Як Ви вже знаєте, бадмінтон - це не просто розвага на вулиці або спосіб гарного проведення часу на дачі.  Бадмінтон – дуже видовищний та цікавий олімпійський вид спорту.  Як і у кожному популярному виді спорту, у бадмінтоні є свої зірки, чемпіони.  За історію існування бадмінтону їх було безліч, адже в тут велика конкуренція. З року в рік прізвища переможців турнірів та чемпіонатів неодноразово змінювалися. Безперечно, всі ці спортсмени увійшли в історію. Але справжніми легендами бадмінтону ставали далеко не всі.  Сьогодні ми представимо вам імена тих «титанів» бадмінтонного світу, які за свою кар'єру неодноразово ставали чемпіонами світу, які можуть називатися Легендами бадмінтону з великої літери.

Lin Dan

lin 1Лін Дан народився 14 жовтня 1983 року в місті Луньянь, Китай.  Всесвітньо відомий бадмінтоніст, який виступає в чоловічій одиночній категорії, зараз живе та тренується у Пекіні.  Лін Дан вперше в історії бадмінтону виграв дві Олімпіади поспіль у чоловічій одиночній категорії: у 2008 році у Пекіні та у 2012 у Лондоні.

Мало хто знає, що ще задовго до того, як Лін Дан став переможцем у бадмінтоні, він займався музикою на вимогу своїх батьків – грав на фортепіано.  Але вже у 5 років у нього почали виявлятися здібності до гри у бадмінтон.  Коли Лін Дану було 13 років, він приєднався до спортивного загону Народно-визвольної армії.  І весь цей час він завзято тренувався і працював над собою, поступово реалізуючи свою мрію – бути №1 у бадмінтоні.

lin 2

На першому своєму дорослому турнірі під назвою «China Open-1999», Лін Дан без проблем пройшов перші 2 тури, а у третьому зустрівся з датчанином Peter Rasmussen, якому поступився у завзятій боротьбі (15-6; 8-15; 4-15).
*(Peter Rasmussen - один з найкращих данських гравців усіх часів, Чемпіон Світу у 1997 р., у 1996 р. срібний призер Чемпіонату Європи, Чемпіон Європи у 2002 р.)

Вигравши одну партію у «легенди» бадмінтону того часу, Лін Дан одразу заявив про себе, як про майбутнього чемпіона.  Тоді йому було 16 років.

І любителі бадмінтону не помилилися: видатні результати Лін Дана не змусили на себе довго чекати.  За свою спортивну кар'єру Дан став єдиним спортсменом, який завоював найвищі титули в бадмінтоні, які тільки є.

lin 3Після Олімпійських ігор у Лондоні 2012 року, Лін Дан одружився зі срібною призеркою Олімпіади 2008 року і неодноразовою чемпіонкою світу з бадмінтону – китаянкою Xie Xinfang.

У 2012 році Лін Дан був визнаний найкращим спортсменом року, отримавши престижну світову премію Laureus World Sports Awards.  Ця нагорода – спортивний аналог премії Оскар у кінематографі.

У 2020 році Лін Дан завершив свою спортивну кар'єру. Зараз бере участь у показових бадмнтонних заходах. Він назавжди увійшов в історію як найкращий гравець усіх часів!

Найкращі результати:

- Олімпійський Чемпіон - 2012 (Великобританія, Лондон), 2008 (Китай, Пекін);
- Чемпіон Світу в одиночному розряді – 2011 (Велика Британія); 2009 (Індія); 2007 (Малайзія); 2006 (Іспанія); 2005 (США);
- Володар Кубка Томаса у складі команди – 2004 (Індонезія); 2006 (Японія); 2008 (Індонезія); 2010 (Малайзія), 2012 (Китай)
- Володар Кубка Судірмана - 2005, 2007, 2009, 2011.

Переможець Світових Гран-Прі:

- China Masters Super Series - 2005, 2007, 2009, 2010
- All England Super Series - 2012, 2009, 2007, 2006, 2004,
- Yonex Korea Open Super Series -2011, 2007
- Yonex German Open - 2012, 2007, 2004,
- Yonex China Open - 2011.

Lee Chong Wei

lee 1

Лі Чонг Вей – професійний бадмінтоніст, народився 21 жовтня 1982 року у місті Джорджтаун, Малайзія.  У дитинстві Лі Чонг Вей захоплювався баскетболом, але його мама заборонила йому грати, бо на відкритих баскетбольних майданчиках було дуже спекотно та травмонебезпечно.  На бадмінтон Лі Чонг Вей потрапив у 11 років.  Його батько взяв його з собою в зал пограти, бо сам захоплювався бадмінтоном.

Лі Чонг Вей спеціалізується у чоловічому одиночному розряді, в якому він очолював вершину світового рейтингу протягом 199 тижнів поспіль: з 21 серпня 2008 по 14 червня 2012 року. До Лі Чонг Вея першої позиції у світовому рейтингу змогли досягти лише два бадмінтоністи з Малайзії: Рашид Сідек і Рослін Хашим, але жоден із цих гравців не протримався під номером один більше двох тижнів.

lee 2Лі - срібний призер трьох Олімпійських Ігор: у Пекіні у 2008 році, у Лондоні у 2012 та у Ріо-де-Жанейро у 2016 році.  Він став першим малазійцем, який увійшов у фінал у чоловічому одиночному розряді, тим самим закінчивши для Малайзії «посуху Олімпійських медалей», що почалася 1996 року.  Це досягнення принесло Лі Чонг Вею престижний національний титул "Датук", що фактично означає "Національний герой Малайзії", а також звання найуспішнішого олімпійця-бадмінтоніста за всю історію своєї країни.

Олімпійські Ігри для Лі Чонг Вея заслуговують окремої уваги.  Перший фінал він грав проти, на той момент, непереможного китайця Лін Дана, якому поступився у двої партіях.  Протягом наступних років вони неодноразово зустрінуться між собою у фіналах різних Суперсерій.  Це суперництво гідне фільму!  Який, між іншим, вже знятий, але, на жаль, не доступний нашою мовою.  Кілька разів Лі Чонг Вею вдалося "пробити" незламного Лін Дана.  Фінал наступних Олімпійських Ігор, 2012 рік у Лондоні, був незабутнім!  Цей матч завершився з мінімальним відривом у третій партії.  "Золото" Олімпіади було дуже близько, але знову дісталося Лін Дану... У Ріо-де-Жанейро принципові суперники зустрілися у півфіналі.  Це була найочікуваніша гра, і цього разу Лі Чонг Вей зумів узяти гору!  Але у грі за "золото" поступився китайцю Чен Лонгу, і взяв третє "срібло" поспіль.

Протягом своєї спортивної кар'єри Лі Чонг Вей неодноразово ставав переможцем та призером багатьох турнірів світової Суперсерії, включаючи і всесвітньо відомий найстаріший турнір “All England Open”.

Але за всіх своїх перемог, два найголовніші титули так і не дісталися Лі.  Він жодного разу не зійшов на першу сходинку п'єдесталу на Чемпіонаті світу та Олімпійських іграх.

lee 3Восени 2012 року, після Олімпійських Ігор, Лі зіграв грандіозне весілля з малазійською бадмінтоністкою Wong Mew Choo, з якою зустрічався тривалий час.

У 2012 році світ бадмінтону побачив автобіографічну книгу Лі Чонг Вея під назвою «Ризикни бути чемпіоном». У ній автор розповідає про свої перемоги та поразки, про те, як він досягав поставленої мети і чого прагне у майбутньому.

Протягом сезону 2018-2019 переміг жахливу хворобу - рак, ще раз своїм прикладом довівши, що все можливо, якщо докладати максимум зусиль і не втрачати віру.

Зараз Лі Чонг Вей вже закінчив свою спортивну кар'єру, але залишив незабутній слід у бадмінтоні.

Найкращі результати:

- Срібний призер Олімпійських Ігор-2016 (Бразилія, Ріо-де-Жанейро); 2012 (Великобританія, Лондон); 2008 (Китай, Пекін);
- Срібний призер Чемпіонату Світу в Лондоні (2011), Бронзовий призер в Анахеймі, США (2005);
- Бронзовий призер Чемпіонату світу серед чоловічих команд «Кубок Томаса» (у складі команди) – 2006, 2008, 2010;
- Бронзовий призер Чемпіонату світу серед змішаних команд «Кубок Судірман» (у складі команди) – 2009.

Carolina Marin

carolinanewЗайматися бадмінтоном Кароліна почала у 8 років у рідному місті Уельві.  З 2005 року іспанка почала виступати на міжнародних юнацьких змаганнях.  У 2009 році Марін стала чемпіонкою Європи у категорії до 17 років та срібним призером у віці до 19 років.  Починаючи з 2009 року, Марін щорічно стає чемпіоном Іспанії в жіночому одиночному розряді.  Також на рахунку іспанки дві перемоги (2009, 2010) у національній першості у парному розряді разом із Аною Марією Мартін.  У 2010 році Марін взяла участь у перших Літніх юнацьких Олімпійських іграх 2010. Іспанська бадмінтоністка дійшла до чвертьфіналу змагань, де у запеклій боротьбі поступилася китаянці Ден Сюань.  У 2011 році Кароліна здобула бронзову медаль юніорського чемпіонату Світу, а також золото юніорського чемпіонату Європи.

carolinastastУ 2012 році Кароліна Марін виступила на літніх Олімпійських іграх у Лондоні.  У груповому етапі спортсменка, яка займала 27-й рядок у світовому рейтингу, зустрілася з китаянкою Лі Ксюрі та перуанською бадмінтоністкою Клаудію Ріверо.  У першому поєдинку Кароліна з рахунком 0:2 поступилася Лі Ксюрі, яка за підсумками турніру здобула олімпійське золото.  Оскільки з кожної групи до наступного раунду виходила лише одна спортсменка, то матч із Ріверо не був для Марін вирішальним.  За підсумками двох партій, перемога залишилася за іспанкою 21:17, 21:7.  На чемпіонаті світу 2013 Марін дісталася чвертьфіналу, де поступилася майбутній чемпіонці з Таїланду Ратчанок Інтанон.

У 2014 році Марін здобула свою першу значну нагороду, вигравши золоту медаль чемпіонату Європи у Казані.  У тому ж році Кароліна дійшла до фіналу чемпіонату світу, де її суперницею стала Лі Ксюрі, якою Марін програла усі три попередні зустрічі.  Перша партія вирішального матчу залишилася за китаянкою, але потім Марін перехопила ініціативу і, вигравши дві партії поспіль, уперше в кар'єрі стала чемпіонкою світу.  Наступного року Кароліна захистила свій титул, обігравши у фіналі світової першості в Джакарті у двох партіях бадмінтоністку з Індії Саїну Нехваль.  За підсумками 2014-2015 років Марін вперше посіла 1-шу сторінку світового рейтингу.

carolinaogНа літніх Олімпійських іграх 2016 у Ріо-де-Жанейро Марін впевнено пройшла турнірною дистанцією, програвши в п'яти матчах лише один сет.  У півфіналі іспанська бадмінтоністка вибила з боротьби чинну олімпійську чемпіонку з Китаю Лі Ксюрі.  Фінальний поєдинок склався для Кароліни непросто.  Її суперниця Пусарла Сіндху змогла перемогти в першій партії, проте Марін перехопила ініціативу і виграла два наступні сети, ставши першою в історії жіночого бадмінтону олімпійською чемпіонкою з Європи.  У квітні 2017 року Кароліна втретє поспіль стала чемпіонкою Європи, здолавши у фіналі шотландську бадмінтоністку Крісті Гілмор.  Далі на чемпіонаті світу у Глазго вона отримала лише третій номер посіву.  Дворазова чемпіонка світу у результаті вибула в чвертьфіналі, програвши японці Нозомі Окухара.  2017 Кароліна закінчила на 4-му місці у світовому рейтингу.

Після сумної поразки іспанська бадмінтоністка взяла реванш обігравши суперницю з Японії в 2 гейми, після чого жодного разу не програвши їй. Далі ситуація погіршилася - Кароліна отримала серйозну травму гомілки, тому їй довелося робити операцію та проходити довгий курс реабілітації. Але цей момент ніяк не вплинув на характер та впевненість спортсменки. Після трамви вона вийшла на 9-му рядку рейтингу і на першому турнірі не пройшла перший тур. Зробивши висновки та зібравшись із силами, Кароліна виграла наступну Супер Серію, пройшовши на своєму шляху суперниць з Китаю, Індії, Тайланду та Японії. Зараз Кароліна тільки набирає обертів і готується до стартів, а також до Олімпіади в Токіо.

carolinafiolet

Peter Gade

Peter GadeПітер Гейд (Peter Hoeg Gade) – професійний данський бадмінтоніст.  Народився 14 грудня 1976 року в місті Ольборг, Данія.

Усі знають Пітера Гейда як видатного одиночника, але мало хто знає, що серед юніорів Пітер грав пару, і досить непогано: на юніорському Чемпіонаті світу 1994 Пітер виграв золото саме в парному розряді.

Найвищим його досягненням є перемога на найпрестижнішому турнірі світової Суперсерії - "All England Open" у 1999 році.  Вперше, Пітер зайняв 1-шу сходинку світового рейтингу в 1998 році і утримував її до 2001 року, завоювавши 16 чемпіонських титулів на турнірах світового Гран-прі.

peter gade net3Головною заслугою Пітера Гейда є те, що він показав, що європейці рівні з азіатами і можуть перебувати на перших позиціях світового рейтингу.  Гейд – перший європеєць, якому вдалося здобути медалі Чемпіонату світу з бадмінтону в чоловічому одиночному розряді.  Проте, йому так і не вдалося виграти Олімпійські ігри.  У 2000 році, у Сіднеї, у грі за 3 місце він програв китайцю Xie Xuanze.  А 2004 року, на Олімпіаді в Афінах, Пітер програв у чвертьфіналі майбутньому олімпійському чемпіону Тауфіку Хідаяту.  Всього на Олімпійських іграх Пітер Гейд брав участь 4 рази: у 2000, 2004, 2008 та 2012 роках.

За свою спортивну кар'єру Пітер 5 разів ставав Чемпіоном Європи в одиночному розряді (2010, 2006, 2004, 2000, 1998), виграв 24 титули світової Суперсерії та Гран-прі.

Закінчив свою спортивну кар'єру Пітер Гейд у віці 36 років, зігравши свій останній матч із дворазовим олімпійським чемпіоном Лін Даном.  Цей матч Пітер виграв у три партії та пішов із професійного спорту переможцем.  На матч з'їхалися всі фанати великого Пітера Гейда та проводжали його, стоячи з оваціями.

За час своєї спортивної кар'єри він зумів змінити бадмінтон.  Його техніка, контроль волану та розуміння гри надихають і сьогодні.  Чого тільки варті "трік-шоти" чи фінти, які він вигадав?:)

Після завершення спортивної кар'єри він продовжує роботу у тренерській сфері.  Кілька років він був тренером збірної Франції, а зараз у Данії збудував свою бадмінтонну академію, де передає досвід молодим гравцям.

Peter Gade-last

Заключний матч Пітера Гейда можна переглянути тут.

Найкращі результати:

- Особистий Чемпіонат світу – 2011 (бронза), 2010 (бронза), 2005 (бронза), 2001 (срібло), 1999 (бронза)
- Чемпіонат світу серед змішаних команд «Кубок Судірмана» – 2011 (срібло в команді)
- Кубок Томаса – 2012 р. – бронза у команді
- Copenhagen Masters – 10-кратний переможець
- Denmark Open – 2011 (бронза)
- Indonesia Оpen – 2011 (срібло)
- Sunrise India Open – 2011 (срібло)
- Yonex Japan Open - 2011 (бронза)

Ratchanok Intanon

intanonstartІнтанон виграла свій перший індивідуальний міжнародний титул у 2009 році, тоді як їй було лише 14 років. Це був International Challenger у В'єтнамі.  Вона увійшла в історію, ставши наймолодшим чемпіоном світу серед юніорів у 14 років у Малайзії.  Вона також вийшла у фінал жіночої одиночки Чемпіонату Азії у 2009 році, але поступилася своїй співвітчизниці Салакджіт Понсані.

2010 року у віці 15 років вона успішно захистила свій титул на Чемпіонаті Світу серед юніорів у Мексиці.  Вона виграла у турнірі Гран-прі у В'єтнамі та Індонезії.  На Азійських іграх у Гуанчжоу у 2010 році вона здобула срібну медаль у жіночій команді.  У фіналі вона програла Ван Сінь, тоді лідеру світового рейтингу.

У 2011 році вона стала найуспішнішим гравцем в індивідуальних змаганнях на Чемпіонаті Світу серед юніорів, вигравши жіночий одиночний розряд утретє поспіль у Тайвані.  Вона виграла Syed Modi International та була також членом жіночої команди, яка перемогла збірну Індонезії у фіналі Ігор Чемпіонату Азії 2011 року.

intanonstartcarearПісля Відкритого чемпіонату Таїланду вона знялася з турнірів "Indonesia Open" та "Singapore Open", щоб повністю реабілітуватися після травми ноги та підготуватися до Чемпіонату Світу.  У серпні Інтанон виграла Чемпіонат Світу, обігравши у фіналі першого номера Світу та золотого призера Олімпійських ігор Лі Ксюрі.  Вона була першим в історії тайським гравцем, який став Чемпіоном Світу.  У віці 18 років вона також була наймолодшою чемпіонкою в одиночному розряді!

Після Чемпіонату Світу вона пошкодила спину, що змусило її відмовитися від участі у кількох наступних турнірах.  Інтанон не пройшла відбір у фінал Суперсерії у Малайзії та завершила 2013 рік на третьому місці у рейтингу.  Вона була удостоєна «Нагороди найкращої спортсменки 2013 року» від Управління спорту Таїланду.

У віці 20 років Інтанон повернулася у фінал «India Open» вдруге, але програла своїй опонентці Саїні Нехваль.  Через місяць вона стала першим тайським одиночним гравцем, який виграв Чемпіонат Азії, перемігши Лі Ксюрі у фінальному матчі в Китаї.  У червні вона виграла свій перший титул Супер Серії, обігравши Yui Hashimoto із Японії, на турнірі Indonesia Open.  Проте на Чемпіонаті Світу їй довелося знову зніматися через травму ноги.  Після чого був тривалий період реабілітації і виходу новий рівень.

На початку 2018 року Інтанон виграла турнір Malaysia Masters Super 500, обігравши Акане Ямагучі у півфіналі та Тай Цзюінь у фіналі.  Потім вона вийшла у півфінал Indonesia Masters Super 500 та India Open Super 500. Потім вона потрапила у фінал Yonex Sunrise Hong Kong Open.  Вона змагалася у фінал світового туру, де взяла "бронзу".  Вона закінчила рік на 8-му місці світового рейтингу.

intanonУ 2019 році Інтанон взяла участь у Malaysia Masters Super 500, сподіваючись захистити свій титул.  І в неї це вийшло!  На German Open Super 300 Інтанон взяла "срібло".

Згодом Інтанон виграла свій третій титул Відкритого чемпіонату Індії.  Потім вона брала участь у фіналі Світового туру, але цього разу не вийшла із підгрупи.

Відмінний початок 2020 року – Інтанон здобула титул Indonezia Masters, обігравши Кароліну Марін.  Зараз вона старанно працює над собою, готується до Олімпійських Ігор і продовжує радувати нас своєю гарною грою!

intanonend

Анкета з питаннями доступна для скачування:

Урок 3. Історія бадмінтону. Історія ХБСК. Легенди світового бадмінтону - Рівень Junior

Урок 3. Історія бадмінтону. Історія ХБСК. Легенди світового бадмінтону - Рівень Practice

Добавить комментарий

Защитный код
Обновить

Комментарии  

02.11.2018 15:57
profile: Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.