Техніка пересувань

Що може бути крутіше, ніж «літати» по корту і встигати за всіма воланами?

Про важливість пересувань довго розповідати не доведеться. Кожен спортсмен розуміє, що чим ефективніше, зручніше і швидше він підходитиме до волана, тим більше шансів перемогти.

Від уміння правильно пересуватись по корту залежить вся гра бадмінтоніста: його швидкість відповіді, траєкторія, яку він зможе задати і багато іншого.

У цьому уроці ти дізнаєшся про техніку пересувань, відзначиш для себе, які способи підходу до волана найрезультативніші, і чи правильна у тебе техніка пересувань.

Вперед, Урок №6 чекає на тебе!

 

Правила пересувань

Бадмінтоніст повинен впевнено встигати за будь-яким воланом на корті: зустріти його якомога раніше, обробити та направити якнайскладніше для суперника. Ігровий корт досить великий, і волан може полетіти у будь-якому напрямку. Щоб тобі було складніше відбити волан, суперник намагатиметься грати подалі від тебе, і ти робитимеш також! Ви будете прагнути попасти в угли корту або ближче до лінії. Найбільш ефективні місця для потрапляння назвемо точками. Їх лише 6, як показано на малюнку. Отже, тобі потрібно навчитися пересуватися з центру корту в точку і назад.

13 04 20 1Професійні гравці постійно прагнуть вирішити завдання, щоб витрачати на корті менше сил.  Сформувалися найефективніші пересування – кроки, стрибки, випади тощо.  Вони використовуються залежно від ситуації, в яку потрапив гравець.  Такі дії називають правильними пересуваннями.

Варто зазначити, що рік у рік гра прискорюється, і навіть якщо ти подивишся матчі всього 10-річної давності, то помітиш, наскільки змінився стиль гри.  У тому числі кроки, стійки, положення корпусу.  Тому, основне твоє завдання - знайти для себе найкращий спосіб пересуватися кортом і постійно вдосконалювати його з роками.

Але є певні закони гри, яких дотримуються абсолютно усі спортсмени.  Якщо їх порушувати, то як би ти не намагався, витрачатимеш більше сил і не отримаєш потрібної швидкості руху на корті.  Ось про ці закони ми зараз і поговоримо.

1. Як ти вже зрозумів з уроку про удари, волан треба зустрічати якомога раніше.  Отже, прагнути виходити до волана максимально швидко і витрачати на це мінімум сил.  Для цього твої кроки мають бути чітко розподілені, без зайвих підстрибувань, підступів тощо.  І не лякайся, якщо все одразу не вийде.  Над цими моментами справжні професіонали працюють все життя:) 

2. До волана потрібно підходити так, щоб тобі було зручно зробити удар.  Якщо ти в момент удару перебуваєш у дивній позі, акуратно волан від тебе не полетить.

13 04 20 23. Після кожного удару завдання гравця - якнайшвидше повернутися до ігрового центру. Це найвигідніша позиція, в якій всі 6 ігрових точок знаходяться на одній відстані від тебе. Де б не грав противник, тобі буде однаково зручно відбивати воланчик. Де знаходиться ігровий центр? На центральній лінії корту, приблизно у метрі від лінії подачі. (Дивіться малюнок, у центрі - гравець у білому кольорі). Майстри високого рівня не завжди повертаються сюди. Вони прагнуть передбачити дії суперника і бути трохи ближче до найшвидшої відповіді. Наприклад, якщо ти зробив високо-далекий по лінії, перш за все, будь готовий тримати смеш по лінії, у другу чергу - смеш по діагоналі. Отже, повернись до центру, але рухайся трохи ближче до лінії, по якій ти ударив.

4. «Стиснуті» рухи не дозволять тобі контролювати кроки і різко вийти до потрібної точки. Ноги повинні рухатися розкуто, пластично і дуже швидко. Ззовні здається, що професійні гравці ходять по корту, встигаючи за всіма воланами. Це насправді не так. Вони провели багато годин у залі. Їх рухи настільки відпрацьовані та розкуті, що насправді в них немає нічого зайвого.

5. Ми рекомендуємо якомога швидше пересуватися з центру котра до волану. Але назад ти вже можеш трохи сповільнити рух, оцінюючи ситуацію та дії суперника. Але не забувай, що після удару в точці ти не можеш залишатися ні секунди! Повернись негайно. Зверни багато уваги на стартову швидкість до волана!

РОБОТА НІГ У ЦЕНТРІ

6. Щоб витратити менше енергії, використовуй вибухові можливості стопи під час рухів. Постійно переконуйся, що відштовхування відбувається стопою. Тоді ти зможеш рухатися якомога далі завдяки одному кроку.

7. Якщо ти не встиг повернутися до центру, а суперник вже робить удар, не завершуй своє повернення. Він побачить твій напрямок руху і зіграє в іншу сторону. Змінити напрямок руху набагато складніше, ніж швидко бігти трохи далі до волана. Негайно почніть бігти в ту сторону, куди відповів суперник, з місця, де ти опинився під час його удару. Візьми собі за правило: під час удару гравця, навпаки, покажи йому, що ти готовий бігти в будь-якому напрямку. І зроби це!

13 04 20 38. Існує таке поняття, як центр тяжіння. Це точка, яка приблизно знаходиться в області твого тазу. Вона дуже підступна! Якщо твій центр тяжіння знаходиться приблизно в районі тазу, все буде добре, і ти сможеш зробити все задумане. Але якщо раптом точка твого центру тяжіння зміститься у сторону від опори, ти втратиш рівновагу і можеш впасти ...

 

 

13 04 20 4

Для кожного гравця бадмінтоніста дуже важливо відчути свій центр тяжіння, навчитися контролювати своє положення, керувати ним. 13 04 20 5В ідеалі, точка твого центру тяжіння має знаходитися на однаковій відстані між опорними точками (ногами). Це найзручніша позиція для початку руху в будь-якому напрямку корту. 

9. Також важливо контролювати, щоб центр тяжіння завжди знаходився на одній висоті від підлоги. Не стрибай під час бігу, плавно рухайся. 13 04 20 6Потім ти зможеш робити ту саму роботу, але рухатися далі. Для цього ноги потрібні бути разядженими і зігнутими, так тобі буде легше контролювати висоту центру тяжіння. Є ще одна перевага в низькій позиції - ти можеш обробляти більше ударів зверху. Але для низької стійки тобі потрібні міцні і накачані ноги, тому не нехтуй присіданнями і стрибками під час фізичної підготовки. Виключення складають атакуючі удари, які здійснюються у стрибку. Тут тобі потрібно якомога вище виштовхутися к волану, оскільки є шанс завершити розіграш перемогою.

Важливим елементом у рухах є ігрові позиції.

13 04 20 7Позиція на прийомі подачі - ти стоїш в центрі половини корту і готуєшся прийняти подачу суперника. Завдання - якомога швидше стартувати к волану та відповісти. Ти будеш рухатися вперед або назад, тому ліва нога повинна вийти вперед (для правші). Зігни коліна, перевір центр тяжіння. Вага повинна розподілятися рівномірно по обох ногах. Рука з ракеткою спрямована вперед і вгору, лікті відриваються від тіла.

13 04 20 9Основна позиція використовується, коли гравець повернувся до центру після удару. Завдання тут - бути готовим стартувати в будь-якому напрямку корту. Ноги під час основної стійки повинні стояти на ширині плечей і бути зігнутими. Права нога спрямована трохи вперед. У такому положенні тобі буде зручно стояти. Ракетка перед тобою, лікоть піднят.

Корт умовно розподілений на 3 зони: задня, середня та передня. Далі ми детально поговоримо про особливості рухів у кожній із зон.

Задня зона

13 04 20 10

У задній зоні виконується удар, який летить за твою голову. Твоє завдання - зустріти волан у найвищій точці, вистрибнути і зробити атакуючий удар з максимальним поворотом корпусу і рухати тіло вперед.

У задній зоні є два варіанти пересувань:

• перехресний крок;
• приставний крок.

Перехресний крок найчастіше виконується, коли волан летить далеко від тебе, і тобі потрібно швидко подолати велику відстань. Після цього, часто, удар здійснюється у стрибку з поворотом тулуба.

13 04 20 11Під час виходу на задню лінію перехресним кроком (для правші) права нога повертається назад, ліва завжди слідує за нею. Стрибки здійснюються з поворотом корпусу, з двох ніг та рухом вперед. Поштовхова нога права.

ВИХІД ПЕРЕХРЕСНИМ КРОКОМ 

Пересування приставними кроками виконується, коли волан не так далеко, і у тебе є можливість пришвидшити гру та "спіймати" суперника зненацька. Під час виходу проводиться або кистьовий удар без розвертання корпусу та зі стрибком назад, або удар зі стрибком вперед.

ВИХІД ПРИСТАВНИМИ КРОКАМИ 

13 04 20 19

Пам’ятай! Праворуч майстер може знехтувати поворотом корпусу, але ліворуч ти повинен повернути корпус ЗАВЖДИ! Інакше ти  «зависнеш» в точці удару надовго і не встигнеш на наступний волан. Ти витратиш на це занадто багато зусиль.

Кількість кроків або стрибків при вході на задню лінію залежить від готовності твоїх ніг. Комусь потрібно 2-3 кроки, щоб дійти на задню лінію, а комусь 5. Основна мета залишається тією ж - зручно підходити до волана кожного разу.

Але слід пам’ятати, що завдання професійного гравця - зменшити кількість кроків, зробивши їх більш ефективними. Видалити непотрібні стрибки, під час виходу к волану. Тому не слід робити багато дрібних кроків. Іді займайся фізичною підготовкою, закачуй свої ноги, "вибухай" і "літай" на корті!

13 04 20 12

Viktor Axelsen служить гарним прикладом виходу на задню лінію. Завдяки високому зросту кількість кроків досягає 2, а іноді навіть 1! Він цінує кожну мілісекунду своєї атаки. 

Подивись, як він це робить на ВІДЕО!

Середня зона

У середній зоні ти рухаєшся під волани, які летять збоку від тебе. Вгору - на блокуючий удар і вниз - на удар у захисті.

Рухи в середній зоні найчастіше здійснюються стрибками або невеликими кроками, залежно від того, наскільки близько воланчик летить до бічної лінії.

13 04 20 20Під час блокуючого удару твоє завдання - якнайшвидше перехопити волан у стрибку і перебити його на сторону суперника.

Під час блоку ракетка завжди повинна бути лише вгорі. Ноги повинні постійно рухатися під волан, а не дотягуватися до нього. Довгий крок виконується від центру, далі стрибок вгору і в бік. Завдання з рівним корпусом стрибнути до волана і накрити його кистю. Нога повинна бути якомога ближче до бічної лінії. Якщо тобі не вистачає кроків, щоб дістатися до волана, додай ще один крок та зроби «крок-крок-стрибок».

Після удару приземлись і негайно починай стартувати у центр таким же чином - «крок-крок-стрибок». Не втрачай жодної миті у точці!

Під час захисного удару твоє завдання - простягнути руку з ракеткою і відбити низький волан якомога раніше.

13 04 20 21

Під час захисту техніка руху трохи змінюється. Замість стрибків з’являються глибокі (або не дуже) випади. Ти починаєш рухатись зі стрибком у бік, а потім робиш випад. Довжина випада залежить від того, куди летить волан і як рано тобі вдалося досягти потрібної точки. Прагни вийти не лише в бік, але й трохи вперед, наскільки це можливо. Зрештою, твоє завдання тут - якнайшвидше перейти до  атаки, а це означає якнайшвидше зустріти волан. На випаді стопа (у правші-права) повинна дивитися в бік волана, щоб ти міг краще контролювати вихід і рухатися далі.

ЗАХИСТ СПРАВА 

ЗАХИСТ ЗЛІВА

13 04 20 23

Пам’ятай! Правші завжди повинні робити випад на праву ногу. Виняток - прийом смеша зліва, який летить ближче до центру. Тут ти можеш просто зробити один великий крок на ліву ногу. Але для цього у тебе повинні бути довгі ноги. В іншому випадку ти ризикуєш не дійти до волану. Тому з дитинства завжди вчаться на прийомі зліва повертати корпус та робити випад на праву ногу. Ти будеш досягати усі волани без проблем. А коли ти виростеш, у тебе завжди буде час зробити додатковий крок.

13 04 20 22

Будь обережним! Дуже поширена помилка на прийомі - занадто сильно нахиляти корпус. Пам’ятаєш про центр тяжіння? Якщо ти нахилиш тіло, воно потягне тебе за інерцією у бік нахилу, і ти витратиш багато зусиль, щоб повернутись назад до центру. Набагато простіше не нахиляти спину заздалегідь, і якщо волан летить занадто низько, краще зігнути коліна. Після удару повернись до центру і приготуйся до наступного волану.  

Lee Chong Wei відомий своїми неймовірними навичками та захистом. Він відбиває всі волани в середній зоні!

Переконайся цьому, переглядаючи ВИДЕО.

Передня зона

13 04 20 25У передній зоні, ти зустрічаєш волани перед собою. Завдання полягає в тому, щоб вдарити якомога вище, але не наближатися до сітки.

На момент виходу до сітки використовують 3 способи виходу:

- перехресний крок;
- перемінний крок;
- стрибок.

За допомогою перехресного кроку стає можливим вийти до точки далі. Виконання цього виходу для правші: крок правою ногою до волана, ліва нога йде за нею, крок правою ногою.

Перемінний крок виконується почерговим виходом правої-лівої-правої ноги до точки.

Стрибок виконується лише для добівання.

Але про все по порядку ... Спочатку дивіться ВІДЕО.

13 04 20 14Залежно від зросту спортсмена, вихід виконується за допомогою 2 кроків (ліва, права нога) або 3 кроків (права, ліва, права нога) для правші. Друга рука повинна бути позаду і утворювати пряму лінію для рівноваги, і швидко повернутися до центру. Уяви, що хтось тримає тебе у ігровому центрі за ліву руку.

Носок правої ноги (у правші) повинен бути спрямований у напрямку до волана. Оскільки це дає можливість наблизитися ближче до волана.

Усі удари в цій зоні здійснюються перед собою майже прямою рукою в глибокому випаді, з якого після удару завжди буде легко повернутися до центру. Крім того, завжди слід намагатися бути якомога ближче до центру. Тому не потрібно наближатися до сітки, просто простягніть руку вперед і відбийте волан.

Пам'ятай! ВИходячи до сітки, дуже важливою є момент постановки ноги на випаді і торкання ракеткою волана.

13 04 20 24

Є три варіанти:

1 варіант - спочатку стала нога, потім ракетка зробила удар

Це ідеальний варіант для тебе! Ти маєш час на оцінку ситуації і на маскування удару, не втрачаючи висоти зустрічі волана. Завжди прагни швидше поставити ногу, щоб виграти цю перевагу.

2 варіант - нога стає одночасно з ударом

Швидше за все, ти вже трохи не встигаєш до волана, але все ще зустрічаєш його високо. У такому разі вже немає часу на маскування, виконуй швидкий удар і намагайся зробити наступний вихід трохи швидше.

3 варіант – спочатку виконано удар, а потім стає нога

Найімовірніше, ти вже зовсім не встигаєш і викручуєшся із ситуації як можеш. Ми сподіваємось на твою спритність! Не здавайся і ти зможеш виправити ситуацію.

Але є й інший момент: саме так виконується добивання:)

13 04 20 15Завдання на добиванні - якнайшвидше торкнутися волана, поки він знаходиться над сіткою. Не має значення, чи вдалося стати ногою. Для того, щоб все вийшло, перш ніж ударити, виконай так званий «стрибок оленів» (стегно правої (а для лівші - лівої) ноги переноситься вперед і вгору). Цей вихід дасть тобі можливість зустріти волан якомога раніше.

Залежно від удару, який ти зробив, є два варіанти повернення до центру.

Як ми вже говорили, після удару тобі слід пересуватись у напрямку найшвидшої можливої відповіді противника. Після твоєї підставки, найшвидша відповідь - це ще одна підставка, тому просто відстрибни з двох ніг та будь готовий виконати наступний удар перед собою. Також після добивання. Якщо ти відійдеш далеко, то, швидше за все, у тебе не буде часу знову активно керувати сіткою. Ну або ти витратиш більше зусиль.

Після вибросу назад повернись до центру так швидко, наскільки це можливо. Зрештою, найшвидша відповідь с задньої лінії - це смеш, будь готовий прийняти його та перейти в атаку. Не хвилюйся, якщо ти уважний, то встигнути на укорот в тебе буде час.

13 04 20 26Ratchanok Intanon - тайський гравець з бадмінтону. Наймолодша чемпіонка світу. Вона відома своїми розслабленими рухами та легкими кроками вздовж корту, які коментатори називають «балетними». Її грі на сітці заздритиме кожна бадмінтоністка. 

Найкращі моменти на ВИДЕО

Парні пересування

13 04 20 16Техніка пересувань в парних розрядах дещо відрізняється.

У парах і мікстах повернення до центру набагато рідше, ніж в одиноці. Зрештою, швидкість відповіді набагато вище, і є другий гравець, який, якщо необхідно, підстрахує вільну частину корту. Найчастіше в парних розрядах пересування здійснюються стрибками, а не перехресними кроками, оскільки гравцеві не потрібно часто бігати на великі відстані, а потрібно покривати лише найближчу до себе частину.

13 04 20 27Найголовніше в парі - це взаємодія партнерів. Якщо з воланом один - другий також рухається для перекриття вільної зони. Зміна пари повинна відбуватися таким чином, щоб весь корт залишався без вільних зон, куди б міг зіграти суперник. Прикладом є стрілка в годиннику - якщо твій партнер переходить у правий передній кут, то тобі потрібно швидко перекрити лівий задній кут, щоб весь корт перекривався.

ПЕРЕСУВАННЯ В ПАРІ

Тепер ти знайом з основами методики пересування в бадмінтоні, і ти знаєш, як виконуються правильні виходи до точок. Тепер скоріш дай відповіді на запитання та перейди до практики! Щоб «літати» на корті, як ці гравці, знадобиться багато роботи. Але воно того варте!

Працюй на тренуванні, слухай свого тренера, шукай можливості стати кращим кожної миті!

Удачі!

Анкета з питаннями чекає на тебе:

Урок 6. "Техніка пересувань" - Рівень "Junior"

Урок 6. "Техніка пересувань" - Рівень "Practice"

Добавить комментарий

Защитный код
Обновить