Хочеш навчитися грати у бадмінтон? Запитай нас як!

ask us 01Коли ти тільки робиш перші кроки у бадмінтоні, то в тебе, безперечно, виникає багато питань. Адже коли ти навчаєшся, помилок не уникнути. Всі, навіть найзнаменитіші спортсмени колись були початківцями і у них також виникали ті ж самі проблеми.

Своїми знаннями основ бадмінтону з вами готові поділитись юні спортсмени команди ХБСК.

Нещодавно, вони були на твоєму місці, стикалися з такими ж проблемами та успішно їх долали. Незважаючи на свій юний вік, вони вже багато чого досягли в бадмінтоні. Їхні прості пояснення основних елементів гри допоможуть освоїти техніку ударів та переміщень. Спортсмени вкажуть на часті помилки і дадуть поради як їх виправити.

У цих розділах ти знайдеш відповіді на всі свої запитання. А якщо питання ще залишаться, ти завжди зможеш поставити їх авторам особисто або за допомогою форми зворотнього зв'язку на нашому сайті.

 

Хват та подача
 

Belobrovchuk 01Софія Бєлобровчук

Бронзова призерка Чемпіонату Європи U15; Чемпіонка України U15; Переможець та призер всеукраїнських та міжнародних змагань

Правильний хват ракетки та подача

Питання, яке часто задають початківці: «Навіщо тримати ракетку правильно, адже це не завжди зручно?» Правильний хват необхідний для того, щоб навчитися робити "красиві", точні, сильні удари. Майже всі удари у бадмінтоні виконуються кистю та пальцями. Якщо тримати ракетку неправильно, то ручка ракетки заважатиме зігнути кисть та виконати точний удар.

Як правильно тримати ракетку?

Існує 2 основних способи тримати ракетку:

  • хват для гри справа «V-подібний»
  • хват для гри зліва «з великим пальцем»

hvat openV-подібний хват використовується при виконанні ударів, коли волан летить по висоті на рівні з гравцем або коли летить праворуч. У такі моменти (для правші) необхідно відбивати волан «долонькою» перед собою (відкритою стороною ракетки). Великий і вказівний пальці як би створюють V-подібну фігуру на рукоятці ракетки. Вказівний палець повинен бути трохи вище, ніж великий. Цим пояснюється назва цього хвату.

Для того, щоб перевірити, чи правильно ти тримаєш ракетку, витягни руку вперед перед собою. Ракетка має бути ніби продовженням твоєї руки. Візуально обід повинен бути між вказівним і великим пальцем.

Для гри зліва (закритою стороною) використовується хват за допомогою великого пальця  на широкій грані ракетки.

hvat closeДля виконання правильного хвату закритою стороною ракетки пальці повинні лежати на рукоятці спокійно, без напруги та затиснення. Великий палець повинен перебувати на широкій грані по центру. Слід тримати і ракетку не дуже розслаблено, але й не напружено.

Уяви, що в руці ти тримаєш пташку, яка повинна і не випорхнути з твоїх рук, але й не відчувати дискомфорту, поки ти її тримаєш. За таким же принципом слід акуратно, але впевнено тримати ракетку.

Основною помилкою у людей, які тільки почали займатися, є неправильне положення великого пальця на ручці ракетки. Багато хто розташовує великий палець на вузькій грані рукоятки. При такому хваті, ти не зможеш зігнути кисть під час удару.

При виконанні удару зліва слід повернути ракетку «закритою» стороною, трохи провернути ручку в долоні та переставити великий палець всією площиною на широку грань. Поштовх пальцем допоможе ракетці почати рух.

Вправи для відпрацювання правильного хвату:

  • Для відпрацювання правильного хвату ракетки можна прокручувати ракетку у руці між ударами. Слідкуйте за тим, щоб щоразу зупиняти ракетку в долоні у положенні правильного хвату.
  • Також, на кожному тренуванні ти робиш імітації «відкритою» та «закритою» стороною ракетки, змінюючи хват залежно від удару.
  • "Жонглювати" волан закритою та відкритою стороною ракетки.
  • Після кожного удару слідкувати за правильним хватом ракетки.

 

Подача

service open 03Подача – це перший удар, від якого залежить успіх всього розіграшу. Ведення волана в гру.

Подача може бути короткою та високою. Подача виконується як відкритою, так і закритою стороною ракетки. І обов'язково лише ПЕРЕД собою.

Техніка подачі відкритою стороною ракетки:

Підготовка: стань за лінією подачі лівим плечем до сітки. Хват ракетки V-подібний. Вага тіла зміщена трохи назад.

Удар: одночасно з рухом руки вперед відпускаємо волан та … удар!

service close 02Техніка подачі закритою стороною ракетки:

Підготовка: стань за лінією подачі. Хват ракетки «закритою» стороною (за допомогою великого пальця). Ракетка виставлена перед собою.

Удар: ведемо ракетку вперед, одночасно відпускаємо волан і … удар!

Після подачі миттєво піднімаємо ракетку та готові до виконання наступного удару!

Гарну подачу можна відпрацювати лише багато разів, повторивши її. Спробуй подавати на кожному тренуванні і в тебе обов'язково з кожним разом виходитиме все краще і краще. Чим більше повторень ти зробиш, тим швидше твоя подача стане ідеальною!

 

Основна стійка

ask us 12Юлія Фоміна

Бронзова призерка Чемпіонату України U15; Учасниця Чемпіонату Європи U15; Переможець та призер всеукраїнських та міжнародних змагань.

Основна стійка

Дуже важливо на початковому етапі навчання бадмінтону навчитися правильній основній стійці. Здавалося б, що тут складного? Взяв ракетку, волан і стоїш. Але все не так просто. Для того щоб ти міг відбити з подачі будь-який удар навіть найсильнішого суперника, потрібно запам'ятати основні моменти.

stoika 01Вірна основна стійка гравця

•    Ти стоїш обличчям до сітки, ноги на ширині плечей.
•    Вага тіла розподілена рівномірно на дві трохи зігнуті в колінах ноги.
•    Ліва нога трохи попереду правої (і навпаки, якщо ти лівша).
•    Рука з ракеткою зігнута під кутом 90° і спрямована вперед та вгору.
•    Для збереження балансу ліву руку також піднято.
•    Стеж, щоб лікті не були притиснуті до тіла.

Перевір себе: стань у центрі корту обличчям до сітки. Тяжість тіла на передній частині стопи – можна уявити, що під п'ятами у тебе лежать два волани. Тому, щоб не роздавити їх, треба трохи підняти п'яти. Загалом тіло має бути розслабленим, але готовим до руху.

Розповсюджені помилки гравців-початківців:

•    «зажатий» (сильно напружений) корпус,
•    опущена ракетка,
•    стійка на прямих ногах.

Будь-яка з цих помилок завадить гравцеві швидко стартувати до волану.

stoika 02Вправи для відпрацювання правильної стійки

Для того щоб звикнути до правильного положення на корті, тобі необхідно робити такі вправи як:

1.    "Електричний стільчик" Стань спиною до стіни. Опустися в напівприсід, спираючись на стіну тільки спиною, ніби ти сидиш на стільчику. При цьому тримайся лише ногами.

2.    Стань обличчям до стіни, підіймись на носки і опустися в напівприсід. Знову ніби ти хочеш сісти на стілець. Тримай баланс, не завалюйся.

3.  Вправа у русі. Розстав ноги на ширині плечей і трохи зігни коліна. Починай "барабанити" ногами. “По хлопку» потрібно зупинитися і прийняти правильну стійку.

4.    З основної стійки “по хлопку” тренера робиш розворот корпусу, замах. Виконуєш імітацію удару із замахом і знову повертаєшся в основну стійку.

Якщо ти будеш правильно виконувати ці вправи, при будь-яких переміщеннях не забувати повертатися в основну стійку і звертати увагу на положення тіла під час прийому подачі, то згодом твоє тіло все запам'ятає. Тобі не потрібно буде навіть замислюватися над тим, щоб стати у правильну стійку – ти робитимеш це автоматично, як професійні бадмінтоністи.

 

Удари на сітці

Bondar 01Ганна Бондар

Призер всеукраїнських турнірів

Удари на сітці, прийом смешу

Почнемо з того, що одразу розповімо вам секрети ефективних ударів на сітці:

• Волан треба зустрічати якнайшвидше;
• Ракетку завжди тримати зверху;
• Усі удари на сітці виконуються БЕЗ замаху;
• Чим ближче ти стоїш до сітки, тим коротший замах.

Щоб вивчити будь-який удар, спочатку відпрацюй імітацію удару без волану. Не хвилюйся, якщо не виходить. Наберися терпіння. Намагайся повторювати вправу без помилок багато разів і успіх гарантовано.

Удари на сітці є дуже важливими для професійного спортсмена. Найчастіше, саме ударом на сітці завершується розіграш. Виконуються такі удари із передньої зони ігрового поля.

Основні види ударів із передньої зони: 

• Підставка
• Підкрутка
• Добивання
• Змітання
• Перевод
• Відкидка

setka 01Підставка – це удар, який можна виконувати відкритою та закритою стороною ракетки, коли волан знаходиться на рівні кромки сітки та нижче. Волан перелітає через сітку на мінімальній висоті та потрапляє на поле суперника.

•    Зроби випад правою ногою (для лівші – лівою ногою) у бік польоту волану. Довжину випаду підбери так, щоб не тягнутися до нього.

•    Стопа та ракетка дивляться на волан. Стійка низька.

•   Ударна рука витягнута вперед на рівні плеча, а друга рука витягнута назад на рівні плеча. У цьому випадку ти зможеш тримати рівновагу, а це означає, що удар буде точним і швидким.

•    Точка удару повинна знаходитись на одному рівні з очима.

•   Зустрічай волан перед собою, тоді ти зможеш бачити суперника, волан та корт суперника. У тебе буде більше шансів підготуватись до наступного удару.

•   Для того, щоб підставка перелетіла низько і навіть "соплєю", не роби жодних замахів, а всього лише підстав ракетку під потрібним кутом і зроби невеликий "поштовх".

Помилки при виконанні підставки:

•    не роби підставку за допомогою кисті, інакше контроль волану погіршується. Тільки пальцями;

•    якщо точка удару по волану знаходиться нижче або вище за рівень очей - точність польоту волану знижується;

•   не приймай волан збоку від себе. У цьому випадку ти не зможеш одночасно контролювати волан, суперника та корт суперника, тому що напрям погляду та удару відрізняються, а точність удару втрачається;

•    якщо стопа попереду, а точка удару збоку, то втрачається баланс;

•    якщо стопа і ракетка не дивляться на волан, втрачається рівновага;

•   якщо друга (не ударна рука) опущена вниз, або стиснута в лікті перед собою, то втрачається рівновага, а це означає, що ти не зможеш швидко прийняти наступний удар суперника.

Підкрутка – це удар, який можна назвати різновидом підставки. Його можна виконати відкритою та закритою стороною ракетки по волану, що знаходиться на рівні кромки сітки і нижче. При цьому, волан обертається навколо горизонтальної осі. Цей удар виконується так, як і підставка, тільки потрібно «підрізати» волан. Для цього пальцями підкрути ручку ракетки на себе чи від себе.

setka 02Добивання - це атакуючий удар. Його можна виконувати відкритою та закритою стороною ракетки по волану, який знаходиться вище рівня кромки сітки. У разі добивання волан повертається супернику по низхідній траєкторії.

•    Ноги на ширині плечей та трохи зігнуті в колінах. Працює кисть.

•    Ракетка має дивитися на волан.

•    Зустрічай волан перед собою.

•    Роби сильний, короткий удар без замаху, спрямовуючи волан униз на поле суперника.

Помилки під час виконання добивання:

•    якщо ти робиш удар з великим замахом, то волан просто опуститься нижче за край сітки, і ти доб'єш його в сітку;

•    якщо ти зустрічаєш волан збоку, то втрачаєш точність та силу удару, тому що не можеш одночасно контролювати поглядом волан, суперника та його корт.

Змітання – цей удар схожий на добивання, тому що виконується закритою або відкритою стороною ракетки по волану, який знаходиться вище за рівень кромки сітки.

Відмінність лише в тому, що ти не добиваєш волан вниз, а змітаєш його у бік від суперника.

Ракетка повинна дивитися при цьому прямо на волан і якщо удар відбивається відкритою стороною, то зроби рух ракеткою вліво, а якщо закритою, то вправо. Для лівши все виконується навпаки.

setka 05Перевод – це удар, який виконується відкритою та закритою стороною ракетки по волану, що знаходиться на рівні кромки сітки та нижче. У цьому випадку волан летить велику частину відстані вздовж сітки з твого боку і перелітає до суперника тільки в протилежній частині сітки.

•    Зроби випад ногою у бік польоту волана. Довжину випаду підбери так, щоб не тягнутися до волана.

•    Стопа та ракетка повинні дивитися на волан. Стійка низька.

•    Коротким рухом кисті направ волан уздовж сітки в протилежну від суперника сторону корту.

Помилки під час  виконання переводу:

•    якщо ти не працюєш пальцями та кистю, то чіткість польоту волана втрачається і здебільшого волан не перелітає через сітку;

•    не роби довгі рухи кистю та замах, інакше волан полетить в аут.

setka 06Відкидка – це удар, який б'ється із сітки на задню лінію (закритою та відкритою стороною ракетки).

Краще зустрічати волан якомога раніше, без великого замаху. У разі звичайної відкидки удар летить далеко та високо назад.

Якщо потрібно зробити плоский викид, слід повернути ракетку паралельно сітці.

Пропоную подивитися відео, на якому Віктор Аксельсен – професійний датський бадмінтоніст, Чемпіон Світу, Олімпійських чемпіон – відпрацьовує удари на сітці.

Відео 1

Прийом смешу

Найактивніший та найсильніший удар у бадмінтоні – це смеш. У професіоналів він сягає фантастичної швидкості. То як же впоратися з таким ударом? Чи можна його відбити?

Звичайно можна. І зараз ми розберемо, як це зробити.

setka 07При будь-якому прийомі смешу потрібно дотримуватися наступних правил:

•    Не можна замахуватися (відводити ракетку сильно назад) і тільки потім бити - через це ви ризикуєте вдарити в аут або в сітку;

•    Потрібно ставити ногу до волану, а не розвертати її в інший бік, щоб тримати рівновагу.

Прийом смешу (або захист) може бути як відкритою, так і закритою стороною ракетки.

Є 3 види захисту:

•    Відкидка на задню лінію

•    Пласка відповідь

•    Відповідь на сітку

Захист на задню лінію - це прийом смешу, при якому волан повертається супернику по висхідній траєкторії. Багато хто робить помилку, думаючи: "Якщо я зроблю великий замах, то волан полетить далеко назад". Але це невірно. Поки ти замахуватимешся, то пропустиш точний момент удару. Потрібно приймати волан без замаху, підставити ракетку під волан таким чином, щоб кистю або пальцями (залежно від сторони ракетки) задати йому високу траєкторію по лінії або діагоналі.

setka 03Захист на сітку - це прийом смешу, для якого потрібно просто підставити ракетку під волан без жодних замахів і трохи підштовхнути його до сітки в потрібному напрямку за допомогою пальців.

Плаский захист – це прийом смешу за плоскою траєкторією. Його можна виконати двома способами:

1.     Підсісти, підняти ракетку вгору перед собою і вдарити так, як би ти бив плаский (без замаху!).

2.    Відбити волан знизу, але поставити ракетку паралельно до сітки. Зробити поштовх вперед і волан полетить за плоскою траєкторією.

Варіанти відповіді залежать від того, наскільки близько до сітки ти знаходишся в момент удару.

Якщо все розкласти по поличках, то відразу стає видно, що немає ударів, що "не беруться". І завжди є навіть один варіант відповіді. Головне, не втрачати концентрацію та бути готовим відбити будь-який волан.

Пропоную до перегляду відео, на якому продемонстровано техніку захисту від смешу.

Відео 2

Відео 3

Вихід на сітку

Almalalha 01Раія Альмалалха

Бронзова призерка Чемпіонату Європи U15; Чемпіонка України U15; Переможець та призер всеукраїнських та міжнародних змагань

Вихід на сітку та на прийом смешу

setka 11Отже, ви вже познайомилися з правильним хватом, основною стійкою, із замахами та базовою основою техніки ударів. А тепер розглянемо правильні виходи на сітку і прийом смешу, їх застосування у грі.

Переміщення – це один з основних елементів вашої гри. Вони повинні бути відпрацьовані до автоматизму, щоб під час матчу ви могли займатися втіленням свого тактичного плану, а не думали, як правильно зробити крок і встигнути до волану.

Техніка виходу на сітку: добивання

setka 12Техніка виходу на сітку може відрізнятися залежно від удару, який ви плануєте виконати. На добивання можна виходити по-різному, але оскільки у грі ми боремося за випередження та швидкість відповіді, найшвидше буде зробити вихід стрибком з лінії подачі. Положення тіла - як в основній стійці, спочатку права нога стоїть трохи попереду. З неї ж і виконується стрибок до сітки. У максимально високій точці ваше завдання перехопити волан та добити. Важливо правильно утримати корпус: адже якщо ви надто сильно нахилитесь вперед - то просто «влетите» в сітку і це буде фол. До того ж, повернутися з положення дисбалансу буде подвійно важче. Але при виконанні такого виду виходу на сітку – ви заощадите час і вам не доведеться робити зайві кроки.

setka 13.jpegТехніка виходу на сітку: підставка, відкидка

Якщо ви плануєте виконати на сітці підставку або відкид – використовуємо стандартний, «базовий» вихід: з ігрового центру робимо крок лівою ногою, ширший крок правою ногою та удар. Положення корпусу під час виконання удару на сітці – «полубоком», коли ігрова рука витягнута вперед до волана, а друге плече розвертається назад для утримання стабільної рівноваги. Важливо, положення стопи, на яку відбувається вихід: носок має бути спрямований у бік удару (тобто кута, в який був виконаний вихід), ставимо ногу з п'яти – на носок. Саме таке положення корпусу та постановки стопи дозволить вам зручно виконати точний удар та запобігти більшості «бадмінтонних» травм, які виникають при помилках у техніці виходів.

setka 14.jpegПовернення до ігрового центру    

Повернення до ігрового центру, після виконання виходу на сітку, також залежить від удару, який ви виконували. Якщо це була відкидка – ви робите назад поштовх з тієї ноги, на яку був випад (для правшів – права, для лівшу-ліва), крок назад до центру іншою ногою та стрибок у центрі на дві ноги. Якщо ви зробили підставку на сітці - тут необхідно проконтролювати можливу повторну відповідь на сітку, тому не змінюючи положення корпусу виконуємо "відстрибування" одночасно з двох ніг від сітки на один стрибок, щоб якщо суперник відповість вам підставкою - ви були готові добити цей волан. Не забувайте тримати ракетку завжди вгорі! Адже, навіть якщо ви чудово підійдете ногами на удар, але ракетка буде опущена - ви просто не встигнете виконати гарну гостру відповідь на сітці, і ваш суперник отримає атаку.

setka 15.jpegТехніка виходу на захист

Якщо ви знаходитесь у захисті і ваш суперник б'є смеш - потрібно підготуватися стартувати на прийом. Правшам для виходу вправо необхідно виконати випад на праву ногу і зробити удар знизу, для виходу вліво – перш ніж крокувати, потрібно оцінити положення волану (наскільки далеко від вас він летить). Якщо вам вдарили смеш по центру квадрата - робите швидкий крок убік на ліву ногу і удар, якщо волан летить прямо під лінію - в один крок ви його не дістанете. У такому разі необхідно зробити спочатку крок лівою ногою, потім випад на праву ногу у бік до волану. Зверніть увагу, що при виконанні удару знизу закритою стороною не можна розвертатися спиною до сітки, положення корпусу завжди повинно бути повернуте до суперника.

setka 16Принципи відпрацювання техніки виходів

Для відпрацювання правильної техніки виходів потрібно просто наполегливо тренуватися = ). На початку відпрацювання, робимо виходи повільно, стежимо за правильним положенням ніг і рук, подумки «моделюємо» як повинна спрацювати рука чи нога, який м'яз у якийсь момент напружується. Потім поступово прискорюємо швидкість рухів, стежимо щоб усі кроки виконувались чітко та правильно. Якщо у вас вже добре виходить робити виходи в точки на гарній швидкості – можете додати виконання удару з воланом, змінюючи та ускладнюючи завдання за допомогою дозувань. В цьому вам допоможе ваш тренер на заняттях, який простежить і за правильною технікою і дасть вам потрібне завдання.

 

 

 

 

 

Плаский удар

Antropov 01Георгій Антропов

Переможець та призер всеукраїнських турнірів

Плаский удар

Плаский удар виконується в середній зоні корту, як у вас, так і у вашого суперника. При цьому, волан знаходиться вище за кромку сітки.

Мета цього удару - зустріти волан якомога раніше і з нейтральної позиції перейти в атакуючу!

ploskiy 01Правильне виконання удару:

1. Підготовка. Ракетка знаходиться перед собою, лікті підняті, стоїмо в основній стійці.

2. Замах. Замаху практично немає, удар відбувається перед собою, рух ракетки тільки вперед, обід ракетки випереджальний.

3. Удар. Бий перед собою якомога раніше! Рух кистю та пальцями має бути швидким і коротким. При ударі закритою стороною ракетки змінюється хват (поставте великий палець на широку грань рукоятки і поштовхом виконайте удар).

Існує три види плаского удару: звичайний (стандартний), дальній та ближній.

ploskiy 02При звичайному (стандартному) ударі:

•  Плаский виконується в ігровому центрі

•  Стійка основна, коліна напівзігнуті

•  Ракетка залишається вгорі як до, так і після удару

• Кисть перед ударом не повинна завалюватися назад, ракетка спрямована у бік волану.

•  Правильний хват ракетки (без правильного хвату удар буде виконуватись усією рукою, а не кистю)

•  Під час удару намагаємося кистю трохи загнути волан вниз

•  Під час удару ноги завжди залишаються рухливими.

Дальній плаский - це удар, при якому дотримуються усіх правил виконання стандартного плаского, але ти знаходишся на метр далі від ігрового центру. При дальньому пласкому ти додаєш до кистьового удару дуже короткий рух рукою та ліктем.

ploskiy 04І третій вид - це ближній плаский. При цьому ударі ти перебуваєш на метр ближче до сітки від ігрового центру.

Під час удару потрібно робити дуже короткий рух кистю – «клацання». При цьому в жодному разі не опускай лікоть і не відводь кисть назад. Тримай її трохи під нахилом вперед.

Пам'ятай своє головне завдання на пласкому: із нейтрального становища перейти в атаку. Тому, чим раніше і вище ти зустрінеш волан, тим простіше буде перехопити ініціативу у грі. У пласкій грі кожна мілісекунда може вирішити долю розіграшу!

Погляньмо, як це роблять гравці світового рівня.

Відео 1

Помилки. Чому вони виникають та як їх виправити?

Це питання ставлять усі гравці на будь-якому рівні майстерності. Так як немає межі досконалості, навіть ідеальний елемент можна зробити ще краще.

Розглянемо 5 основних помилок при пласкому ударі:

1.   удар у сітку
2.   удар вгору
3.   волан летить незрозуміло куди
4.   волан летить дуже пасивно
5.   мій волан постійно падає

ploskiy 05Отже, перша помилка – удар у сітку. Це пов’язано з тим, що ти пізно зустрічаєш волан. Плаский удар потрібно обробляти зверху, тому ракетка має торкатися волану саме в той момент, коли волан летить над сіткою у найвищій точці.

Друга помилка – удар вгору. Це означає, що ти виконуєш удар не за рахунок кисті та пальців, а за рахунок усієї руки, тому не зовсім можеш контролювати політ волану. Для виконання правильного удару потрібно загибати волан тільки кистю.

Третя помилка – волан летить незрозуміло куди. Запам'ятай правило: куди буде направлено голову ракетки «дзеркало» під час удару, туди волан і полетить! Якщо голова ракетки дивиться у вікно, навряд чи волан полетить на бік суперника.

Четверта помилка – волан летить дуже пасивно. Щоб це виправити, спробуй під час удару стиснути ракетку в руці трохи сильніше і швидше зробити «клацанням» кистю уперед. ПАМ'ЯТАЙ: плоский удар робиться не рукою, а кистю. Це важливо!

П'ята помилка – мій волан постійно падає. Це, напевно, відбувається через те, що твої ноги стоять на місці, а не рухаються.

ploskiy 06Ноги повинні бути рухливими ЗАВЖДИ, щоб ти міг підійти до будь-якого волану і відбити його зі зручного положення. Для порівняння, уяви, що твої ноги – це м’ячики, які при дотику з полом завжди підскакують вгору. А не жувальна гумка, яка прилипає до полу і нікуди не рухається.

Приклади вправ на відпрацювання плаского удару

Для того, щоб удосконалити свій плаский удар, тобі знадобляться кілька вправ:

1) Плаский удар 5 хвилин. Ця вправа спрямовано на відпрацювання точності удару.

Відео 2

2) Плаский у парі. Зміна відбувається з вашим партнером, одна сторона робить удар по лінії, друга по діагоналі. Це розвине вашу варіативність ударів у русі.

Відео 3

3) Плаский без помилок. Виконання плаского на час, за який ви повинні протримати волан у повітрі без помилок. Це допоможе розвинути максимальну концентрацію та безпомилковість.

Відео 4

Ну і, звичайно, відпрацьовувати плаский удар об стінку. А це можна робити не лише на тренуванні, а й вдома.

Також, для розвитку сили кисті допоможуть вправи з еспандером, пауєрболом та стрибки на скакалці.

 

"Крок-стрибок"

Litvinenko 01Артем Литвиненко

Переможець та призер всеукраїнських та міжнародних змагань

Елемент «Крок-стрибок»

Елемент «Крок-стрибок» найчастіше виконується при переміщеннях до бічних ліній ліворуч та праворуч у випадку, якщо суперник робить невисоку відкидку, яку можна та потрібно перехопити.

shag 01Правила виконання цього елементу наступні:

1. Початкове положення – центр корту.

2. Рух до лівої бічної лінії: крок лівою ногою убік, стрибок з обох ніг вгору та вбік. Ракетка вгорі, хльосткий удар кистю. Далі повернення до ігрового центру: два приставні кроки.

3. Рух до правої бічної лінії: крок правою ногою убік, стрибок з обох ніг вгору та у сторону. Ракетка зверху перед собою, хльосткий удар кистю. Далі повернення до ігрового центру: два приставні кроки.

Елемент «Крок-стрибок» потрібно робити саме так тому, що в стрибку легше перехопити волан і різко його вдарити вниз (напівсмеш) або плоско.

shag 03При виконанні елементу «крок-стрибок» можуть виникати такі помилки:

1. Переміщення на прямих ногах. Результат - не вдасться добре вистрибнути вгору.

2. Зустріч волану з запізненням. Результат - може вийти удар у сітку.

3. Сильні замахи з-за голови. Результат – вибивання волана вгору.

4. Удар зліва закритою стороною ракетки (для правші) або праворуч (для лівши). Результат – неефективний удар.

5. Неповернення до центру корту після удару. Результат – можна не встигнути на інший волан.

Вправи для відпрацювання елемента "крок-стрибок".

Розминка:

1. Біг приставним кроком по прямій лінії вправо та вліво;

2. Біг приставним кроком у групуванні (напівприсід з рівною спиною) по прямій лінії вправо та вліво;

3. Біг приставним кроком зі стрибком максимально вгору по прямій лінії вправо та вліво;

4. Біг приставним кроком зі зміною напрямку «по хлопку»;

5. Робота у парі. Пересування один навпроти одного приставними кроками з перекиданням м'яча зі зміною напрямку вправо/вліво.


    
shag 04Вправи на корті:

1. Вихід до лівої бічної лінії. Вихідне положення– геометричний центр майданчика. Виконуються рухи з центру до лівої бічної лінії з імітацією удару на боковій лінії (прийом чи полусмеш). Наприклад: вихідне положення - прийом ліворуч - вихідне положення ... і т.д.

2. Вихід до правої бічної лінії. Вихідне положення – геометричний центр майданчика. Виконуються рухи з центру до правої бічної лінії з імітацією удару на боковій лінії (прийом чи полусмеш). Наприклад: вихідне положення- прийом праворуч - вихідне положення ... і т.д.

3. Виходи до бічних ліній. Вихідне положення – геометричний центр майданчика. Виконуються маятникові рухи по черзі до лівої та правої бокових ліній. Фактично, виходить, що треба бігати сюди-туди поперек поля, імітуючи удари в центрі (перехоплення) і по краях поля (прийом або напівсмеш). Наприклад: вихідне положення - прийом ліворуч - ВП - прийом праворуч - ВП - прийом ліворуч - ... і т.д.

4. Робота у парі. Вихід до правої (потім до лівої) бічної лінії: завдання - зловити ігровою рукою волан, що накидується напарником.

5. Робота у парі. Вихід до правої (потім до лівої) бічної лінії: завдання - виконати удар по волану. Накидує волан напарник.

shag 05Поради як краще та ефективніше зробити елемент «крок-стрибок»:

1. Стеж за тим, щоб ноги рухалися чітко та паралельно.

2. Стеж, щоб стопа стояла рівно, щоб не підвернути ногу.

3. Після стрибка приземляйся на носки, щоб не нашкодити хребту.

4. Нога має бути близько до лінії, інакше ти втратиш рівновагу (особливо зліва!)

5. Прагни виконати удар якомога раніше.

6. При ударі використовуй кисть

7. Завжди будь впевненим у собі та у своїх силах!


Замах

Ivanova 01

Ганна Іванова

Чемпіонка України U15; Переможець та призер міжнародних та всеукраїнських змагань.

Замах

Замах – це основний елемент бадмінтоніста. З його допомогою виконуються багато ефективних атакуючих ударів. Дуже важливо для подальшого вдосконалення твоєї гри виконувати замах правильно.

zamah 01Як же виконується замах:

1. Основна стійка: ноги на ширині плечей, руки зігнуті перед собою на рівні грудей, лікті до тіла не притискаємо.

2. Розвертаємо корпус і робимо крок назад правою ногою.

3. Лікоть заводимо назад, ракетка до голови.

4. Випрямляємо руку вгору, відштовхуючись двома ногами від підлоги (якнайвище) і робимо перестрибування зі зміною ніг у стрибку.

5. Зустрічаємо волан у максимально високій точці.

6. Робимо удар у сторону корту суперника.

Лівші роблять все з точністю до навпаки.

zamah 02Основні помилки:

1.«Завалена» кисть. Якщо ти прогинаєш кисть назад, то не зможеш виконати сильний, швидкий удар за потрібною траєкторією. Волан полетить м'яко та з навісом.єю2.Замах без розвороту корпусу. Якщо ти не допоможеш собі корпусом, то твоєму удару не вистачить сили і суперник легко перехопить твою атаку. При цьому ти ще втратиш рівновагу, завалившись вперед. Тому про те, щоб встигнути максимально швидко на наступний волан, можна забути.

3.Рука під час удару не випрямлена. Часто удар із замахом виконують, не випрямляючи повністю руку над головою, а б’ють по волану з зігнутою рукою над плечем. Через це удар виходить м'яким і волан летить за траєкторією, яка зручна для перехоплення суперником.

4.Зустрічаєш волан пізно. Таким чином, ти не зможеш зробити удар у максимально високій точці, та вдариш у сітку.

5.Зустрічати волан за собою. Тут важливу роль відіграє підхід ногами до волану. Ногами треба підійти під волан так, щоб зіграти його в точці перед собою. Пропустивши волан за себе, ти опиняєшся в ролі захисника, а не атакуючого.

6.Притиснутий лікоть позбавляє тебе можливості контролювати свої удари. Скільки б сили ти не вклав, притиснутий до тіла лікоть не дозволить тобі вдарити по волану точно та гостро.

zamah 03Поради, які можуть тобі допомогти::

1.Виконуючи замах, вистав ліву руку вперед і вгору і поклади на неї дзеркало ракетки. Так ти зафіксуєш те положення, в якому кисть не буде завалена.

2.Завжди стеж за правильним хватом ракетки і своєю кистю: куди ти її загнеш, туди волан і полетить. Спробуй уявити, що волан треба відбити рукою. (Адже насправді так і є: ракетка – це продовження твоєї руки)

3.Ліву руку використовуй як "приціл": показуй нею на волан, що наближається до тебе, поки відводить назад праву руку.

zamah 04Вправи, які допоможуть покращити техніку замаху:

1.Імітації без ракетки та з ракеткою. Виконуючи повільно і звертаючи увагу на правильність руху. Попроси тренера вказати на твої помилки і сконцентруйся на їхньому виправленні.

2.Якщо ти перебуваєш у залі, де є баскетбольне кільце, то спробуй зробити імітацію із замахом, намагаючись вдарити «дзеркалом» ракетки по сітці. Повір, сконцентрувавшись на цій "меті" ти сам не помітиш, як виконаєш елемент правильно.

3. Виконуй кидки воланом у стінку з правильним замахом. Після кидка спробуй упіймати волан до того, як він впаде на підлогу.

4. Гра "перекинь волан" з партнером. Станьте з різних сторін від сітки за лінією подачі. Одночасно робіть кидок волана із правильним замахом разом із партнером. Кожен повинен зловити кинутий на його сторону волан.

 

Удар із замахом

Alymova 01Анастасія Алимова

Чемпіонка України U15; Переможець та призер всеукраїнських та міжнародних змагань

Удар із замахом на задній лінії

У бадмінтоні удари із замахом використовуються дуже часто. Бадмінтон - це перш за все атака, а провести атаку без ударів із замахом практично неможливо.

В арсеналі бадмінтоніста існує кілька основних варіантів ударів із замахом на задній лінії корту: високо-далекий, укорот та смеш.

zamah 10Спільне між усіма ударами на задній лінії:

    виконуються з рухом ракетки з-за голови;

●    волан зустрічається якомога раніше;

●    в ударі задіяні не тільки рука та плече, але й весь корпус;

●  всі удари контролюються кистю.

zamah 06В залежності від кута ракетки, відносно траєкторії польоту волана буде залежати точка його приземлення.

Давайте розберемо кожен удар докладніше.

ВИСОКО-ДАЛЕКИЙ удар, як зрозуміло з назви, повинен відправити волан високо та далеко: зі своєї задньої лінії до задньої лінії суперника. Цей удар використовується в розіграші, щоб вивести суперника з рівноваги, відкинути його назад, відтягнути на задню лінію. Удар перетинає всю довжину корту по лінії або по діагоналі (залежно від того, куди ви направите волан) і починає втрачати висоту в районі задньої лінії, прямо падаючи вниз.

zamah 05Техніка виконання:

●  Початок удару відбувається зі стійки із замахом (корпус розвернутий, ракетка піднята)

●  Твоє завдання — зустріти волан якомога раніше. Одночасно виконуючи зміну ніг у стрибку робиш рух рукою назустріч волану. Для цього першим виходить плече, потім лікоть, а потім випрямляється рука вгору.

●  На випрямленій руці у найвищій точці відбувається скручування кисті та власне удар по волану.

●  Прагніть вдарити волан у напрямку вгору, щоб задати йому високу траєкторію польоту. Повинне з'явитися відчуття того, що ти хочеш кинути ракетку якнайдалі.

zamah 11УКОРОТ - це удар із траєкторією поступового зниження волану до рівня сітки. При цьому, волан повинен пролетіти над сіткою якнайнижче і впасти до лінії подачі. А ще краще якомога ближче до сітки з боку суперника. Якщо волан чіпляється за сітку і перевертається на бік суперника, зачіпаючи сітку, то бадмінтоністи називають це "соплею" :)

Мета укороту в одиночці - вивести суперника з рівноваги, зрушити його якомога ближче до сітки. А у парній грі він служить для збереження атаки, обману суперників, зміни темпу гри. Цей удар виконується по лінії або діагоналі (залежно від того, куди направите волан).

Техніка виконання:

●    Початок удару відбувається зі стійки із замахом (корпус розвернутий, ракетка піднята)

●    Завдання теж саме — зустріти волан якомога раніше. Одночасно виконуючи зміну ніг, робиш рух рукою назустріч волану. Для цього першим виходить плече, потім лікоть, а потім випрямляється вгору рука.

●    Під час торкання ракеткою волану у найвищій точці потрібно швидко і в той же момент плавно вдарити по волану. Для цього кисть повинна добре завернутися, направивши волан донизу.

zamah 08Усім відомо, що СМЕШ - це найсильніший і найшвидший удар у бадмінтоні. Тому для його виконання потрібно найбільше фізичних витрат. Але це того варте! Даний удар виконується із задньої лінії зверху вниз і летить у середню зону майданчика суперника по лінії або діагоналі (залежно від того, куди направите волан). Чим нижче над сіткою пролетить волан, тим складніше супернику буде перехопити його зверху. Вищою майстерністю вважається смеш, що летить "соплею".

Техніка виконання:

●    Початок удару відбувається зі стійки із замахом (корпус розвернутий, ракетка піднята)

●  Завдання залишається теж самим — зустріти волан якомога раніше. Одночасно виконуючи зміну ніг у стрибку робиш рух рукою назустріч волану. Для цього першим виходить плече, лікоть, а потім випрямляється вгору рука.

●    В удар потрібно вкластися всім тілом, у момент удару різко загнути кисть і довести пальцями, щоб направити волан вниз.

Чим раніше ти зустрінеш волан, тим крутіше в тебе полетить смеш, а значить, в тебе буде більша зона для вибору незручної для суперника точки удару. Чим нижча точка удару, тим більш плоским буде політ волану, тим самим, зона обстрілу менша і супернику легше буде відбити твою атаку.

zamah 09МАСКУВАННЯ - удари можна видавати один за одного. Наприклад, як Tai Tzu Ying маскує укорот під смеш. Вона дає зрозуміти суперниці, що збирається пробити смеш, але насправді виконує укорот. У цьому ударі Тай не використовує стрибок, оскільки її удар в цій ситуації не буде успішним. Початок удару (укороту) нічим не відрізняється від смешу. Але перед торканням ракетки по волану, Tai уповільнює корпус і руку, а кистю в останній момент веде волан різко в діагональ. Або кистю веде різко вліво, підрізаючи волан, через що він летить складно та несподівано для суперника.

Відео 1

Помилки, які допускаються при виконанні ударів із замахом на задній лінії:

●  запізна зустріч волану. Якщо ти пропустив момент удару у найвищій точці, то не зможеш як слід обробити волан, і швидше за все він полетить у сітку.

●    завалюєш кисть. Якщо перед чи під час удару кисть завалена (закинута) назад, а не йде назустріч волану під гострим кутом, то ти не встигнеш її загнути вниз. Волан полетить повільно, менш гостро і з навісом (високо над сіткою). Після такого удару суперник або загострить гру або, що швидше за все просто доб'є волан атакуючим ударом вниз.

●    не розвертаєш корпус. Якщо не розвертатимеш корпус під час замаху як слід, то втратиш силу удару і швидкість повернення в ігровий центр. А від цього залежить готовність до наступного удару.

zamah 12Рекомендації або що потрібно зробити щоб вийшло:

●    Спочатку, відпрацюй імітацію удару без волану, щоб проконтролювати основні моменти удару зверху. Можна робити їх під баскетбольним щитом та намагатися дістати сітку на кільці щиту.

●    Не хвилюйся, якщо не виходить. Наберися терпіння.

●    Намагайся повторювати вправу без помилок багато разів і успіх гарантовано.

●  Якщо ти працюєш з партнером, то можна натренувати навичку за допомогою таких вправ як: вождіння один-одного по точкам, багатоволанки на задній лінії та різні млини.

●    Якщо партнера немає, то не біда: бери волан і кидай його із замахом в стінку, а потім швидко лови, поки він не впав на підлогу.

●    Для відпрацювання точності атакуючих ударів, спробуй пробивати їх у «ціль». Для цього, постав банку від воланів або поклади аркуш паперу в потрібне місце і "стріляй" по мішені.

Самостійно контролюй свої рухи. Тобі знадобиться приблизно 30 днів для того, щоб правильні рухи увійшли до звички. А звичка пробивати потужний високо-далекий, гострий смеш чи обманний укорот на корті тобі дуже знадобиться!

А поки що подивися, як виконують удари на задній лінії професіонали.

Відео 2

Вихід до задньої лінії

Koshechkina 01Дар’я Кошечкіна

Чемпіонка України U15; Призер Всесвітньої шкільної Гімназіади; Переможець та призер всеукраїнських та міжнародних змагань

Вихід до задньої лінії

Правильний вихід до задньої лінії є важливою частиною у грі кожного бадмінтоніста. Більшість атак починається саме із задньої лінії. Для того, щоб перейти в атакуючу позицію, дуже важливо зустріти волан якомога раніше перед собою, вистрибнути до нього у найвищу точку. Тобі допоможе  в цьому розворот корпусу, рух вперед усім тілом, правильний замах і скручующий рух кисті.

Back line 01Основні моменти, які потрібно знати про вихід на задню лінію

1.Існує два варіанти виходу до задньої лінії:

• Приставним кроком 

• Скресним кроком

Вихід приставним кроком найчастіше виконується тоді, коли часу на вихід у точку залишається небагато. Наприклад, коли суперник зіграв за пласкою траєкторією на задню лінію, ти можеш:

•  Виконати кистьовий удар без розвороту корпусу з відскоком назад з двох ніг;

•  Виконати удар зі зміною ніг без повного розвороту корпусу. Це може бути ефективним, так як при виході приставним кроком назад повністю поміняти напрямок та вдарити у русі вперед у тебе не вийде.

Back line 06Вихід скресним кроком використовуєтьсяя найчастіше тоді, коли волан летить далеко за тебе, і треба дуже швидко подолати велику дистанцію. Після нього найчастіше виконується удар у стрибку із повним розворотом корпусу.

•    При виході на задню лінію скресним кроком (для правші) права нога йде назад, ліва завжди йде за нею.

•    Зміна ніг виконується з розворотом корпусу з двох ніг та рухом вперед.

•    Поштовхова нога права.

•    Кроки мають бути чітко розподілені за довжиною.

•    Не повинно бути дрібних кроків, зайвих стрибків і підступів. Це дасть тобі можливість якнайшвидше підійти до волану ногами.

2. Якщо закид йде в лівий дальній кут, то корпус потрібно розвертати завжди! Інакше ти ризикуєш «зависнути» в точці і не встигнути на наступний волан.

Якщо вам все ж таки довелося зробити удар без розвороту корпусу, то компенсуй швидким поверненням в центр корту.

На початковому рівні про розворот корпусу потрібно пам'ятати завжди, неважливо це звичайне тренування чи гра на рахунок. Згодом, постійний розворот корпусу увійде у звичку і проблем з правильним виходом не виникне.

Back line 023.  На удар потрібно виходити максимально швидко – ривком. Після удару можна без метушні повернутися в центр і готуватися знову "прискоритись в точку". Спокійне повернення до центру після удару дасть тобі час оцінити ситуацію на корті та «секунду на поглянути» де знаходиться суперник.

4. Виходити завжди на задню лінію з піднятою ракеткою та ліктем, щоб виконати удар якомога раніше.

5.  Після кожного удару необхідно повертатись до центру. Це допоможе встигнути у будь-яку точку на корті.

А тепер подивимося, як виконують вихід на задню лінію справжні професіонали:

Відео 1

Відео 2

Back line 04Основні помилки, які припускають при виході на задню лінію

1.  Не добігаєш до волану.

Багато хто тягнеться до волану замість того, щоб чітко підійти ногами до точки удару. Коли ти тягнешся до волану, твій баланс порушується. Замість того, щоб бігти в центр та готуватись до наступного удару, ти залишаєшся в точці. Щоб виправити цю помилку, завжди дивися очима на волан. Це дозволить чітко доходити до потрібного місця на корті.

2. Відходиш на задню лінію спиною.

Ця помилка не дасть тобі зробити сильний удар, тому що для цього необхідно виконати розворот плечей та ніг. Для вирішення цієї проблеми на тренуваннях попрацюй над виходом на задню лінію. Ваші тренери дають вам усі необхідні вправи для цього.

3. Перед ударом опускаєш лікоть.

Так ти зустрінеш волан дуже низько. Адже завдання бадмінтоніста виконувати удар у найвищій точці. Щоразу, тягніться до волану на витягнутій руці.

Back line 034. При виході скресним кроком не та нога йде вперед.

Потрібно запам'ятати, що попереду завжди йде права нога (у правші), і ліва нога (у лівші). Це дуже важливо, якщо не хочете заплутатися в ногах і впасти на корті.

5. Не виконуєш рух уперед під час удару.

Твоє завдання після кожного удару опинитись якомога ближче до ігрового центру, щоб продовжити подальшу боротьбу за волан із вигідного для тебе становища.

6. Після удару біжиш на наступний волан, не повертаючись до центру.

Звичайно, можна заощадити сили, якщо волан летить ще раз у ту саму точку або летить дуже близько до того місця, де ти стоїш. Але якщо, наприклад, із задньої лінії тобі вдарять на сітку, то ти не встигнеш відбити волан, чи замаскують удар. Тому після кожного удару, не чекаючи, поки він перелетить на бік суперника, повертайся в центр.

На тренуваннях можна відпрацювати вихід на задню лінію за допомогою наступних вправ:Back line 05

1. Після виходу з центру на задню лінію виконуй кидок волану із задньої лінії з розворотом корпусу. І одразу ж повертайся до ігрового центру.

2. Виконуй виходи до точок до задньої лінії з ігрового центру.

Відео 3

Відео 4

3. Трикутники та перпендикуляри з воланом та без нього.

4. Перенос воланів із центру по задній зоні.

5. Бігові вправи скресним та приставним кроком.

6. Імітація замаху.

Відео 5

Правильний вихід на задню лінію – це лише звичка. А звичка виробляється лише після багаторазових повторень.

Об'єднання ударів та переміщень

Botsman 01Олександра Боцман

Чемпіонка України U15; Бронзовий призер Чемпіонату України U19; Переможець та призер всеукраїнських та міжнародних змагань

Як об’єднати удари та переміщення

Ти оволодів усіма ударами та правильними кроками на переміщеннях. На відпрацюванні все виходить без помилок, а тренер задоволений твоїм виконанням. Але, тільки-но починаєш грати на весь корт, усі правильні рухи різко «забуваються», відбивати волан стає незручно, і твоя гра починає нагадувати «пляжний» бадмінтон. Знайомо? Не переживай! З такою проблемою стикаються усі чемпіони-початківці. Ми підготували для тебе поради, які допоможуть поєднати правильні удари та переміщення у грі. Після того, як у тебе все вийде, ти просто не зможеш грати неправильно :)

together 01Як має виглядати твоя гра:

1.    Ти встигаєш зручно підбігти до кожного волану, тобі зручно виконувати удари.

2.  Ти завжди тримаєш рівновагу і перебуваєш у ігровому центрі в момент удару суперника. Встигаєш продумати свій наступний крок.

3.    Волан від тебе вилітає саме туди, куди ти хочеш.

4.    Ти готовий будь-якої миті бігти в будь-якому напрямку.

5.    Ти зустрічаєш кожен волан високо і перед собою, бачиш суперника.

6.    На середній швидкості ти можеш довго бігати.

together 07По-перше, твоє завдання відчувати волан і швидко готуватися до наступного удару. Ти здивуєшся, але більшість помилок виникає у голові, через неправильні думки. Коли ти НЕ ЗОСЕРЕДЖЕНИЙ, ти не повертаєшся в основну стійку після удару, не готовий до наступного удару.

Що може допомогти:

- під час розіграшу дивитися лише на волан;

- намагатися у голові продумувати, куди швидше за все вдарить суперник;

- після свого удару говорити про себе слова " готовий на будь-який волан!", і тіло автоматично виконає підготовку.

Найпоширеніші помилки та їх виправлення:

1.    Правильно добігаєш до точки удару, але ракетка не готова бити.

Під час відпрацювання переміщень ЗАВЖДИ представляй волан і стеж за тим, щоб замах на удар починався з самого старту у точку. Якщо ти прибіг у точку удару, треба бити, замахуватись вже пізно!

Тримай ракетку весь час угорі! Стеж за тим, щоб обід ракетки тягнувся до волану.

Не розмахуй рукою надто сильно, намагайся робити удар за рахунок кисті.

together 082.    Ракетка готова зробити удар, але ноги стоять, і ти не встигаєш прибігти до волану.

Під час відпрацювання ударів ЗАВЖДИ повертайся до центру в основну стійку, згинай ноги в колінах і різко стартуй до волану ТІЛЬКИ після того, як суперник зробив удар, не раніше!

Роби багато бігових та стрибкових вправ. Дуже добре допомагають швидкі дрібні стрибки або переприжки. Особливо складні:)

Ноги мають бути зігнуті, але не зажаті. Намагайся рухатися на носочках. Корпус у центрі нахили трохи вперед.

У момент удару суперника роби маленький швидкий стрибок або трохи підсаджуйся, щоб старт до волану вийшов швидшим.

together 033.    Повільно виходиш до волану. Через це не встигаєш виконати удар активно та зверху.

Під час відпрацювання переміщень стеж за тим, щоб виходити з центру на максимальній швидкості. Повертатися у центр можна трохи повільніше. Не роби монотонні переміщення на одній швидкості, аби скоріше закінчити вправу.

4.  Не повертаєшся до ігрового центру після удару, тому не встигаєш на наступний волан.

Приземлення після удару – це перший крок у центрі. На відпрацюванні переміщень слідкуй за тим, щоб після удару не залишатися в точці жодної миті. Відразу рухайся до центру.

5.  Кілька разів вдалося виконати одночасно удар і вихід у точку правильно, і ти перестаєш стежити за собою.

together 04Контроль має бути на будь-якому рівні гри. Кожну дію на тренуванні пропускай через голову. Відпрацьовуй усвідомлено: розуміючи, для чого ти робиш цю вправу, як вона має виглядати. Виконуй усі зауваження тренера.

Навчитися застосовувати у грі правильні удари та переміщення ти зможеш після того, як зробиш дуже багато вправ на повторення на тренуваннях, в яких потрібно буде бігти до волана з одного кута до іншого. Потрібно пам'ятати, що ці вправи потрібно виконувати ПРАВИЛЬНО! Начебто окремі виходи в точку із центру. Уявляй ці удари як частину гри.

together 06Під час відпрацювання та гри рухайся РОЗКУТО та ПЛАСТИЧНО. Можеш уявити себе сильною твариною, наприклад, левом або тигром. Рухайся як вони: м'яко, швидко та потужно.

Отримуй задоволення від гри у бадмінтон! Вір в себе. Не бійся помилитись, але швидко виправляй помилки. Задавай питання. І працюй, працюй, працюй… У тебе обов'язково все вийде!

Приклади вправ для поєднання ударів та переміщень на корті:

1. Трикутники, перпендикуляри та діагоналі з воланами. Це переміщення за чітко заданими точками на корті через ігровий центр. У ту точку, куди ти виходиш, твій партнер накидає волан, який треба відбити. Твоя відповідь залежатиме від поставленого завдання.

2. Млини – це варіант відпрацювання у парі. Ви з партнером відпрацьовуєте одну схему переміщень та ударів. Наприклад, усім відома «укорот-підставка-відкидка». Але навіть у цій схемі можна придумати різні варіанти з ускладненням, задавши кількість ударів, що повторюються. А можна робити завдання із «загадкою»: з укороту можна робити або підставку, або відкидку. Це додасть елемент несподіванки та наблизить ваше відпрацювання до ігрової ситуації, коли ти не знаєш відповіді суперника.

together 123. Відпрацювання ударів по всій ширині корту. Тут вже використовуються переміщення по всьому корту. Партнер може накидати тобі волан у точку у певній послідовності, а твоє завдання максимально швидко переміщатися та відбивати волан у фіксовану зону.

Варіантів відпрацювання ударів та переміщень в арсеналі наших тренерів величезна кількість! Головне підійти до цього з бажанням вчитися та готовністю працювати на максимум на тренуваннях.

 

 

 

 

Добавить комментарий

Защитный код
Обновить