Психологічний настрій переможця. Рецепт перемоги.

win recipe 04Спорт – це захоплюючий світ перемог та поразок. Якщо вам цікавий спорт, прагнення перемогти закономірно. З чого складається перемога? І чому на неї треба налаштовуватись? Саме про це ми поговоримо у нашій статті.

Відомий десятиборець Брюс Дженнер в одному зі своїх інтерв'ю поділився рецептом своїх перемог: "Я завжди знав і думав про те, що успіх у спорті та в житті в цілому, на 90% залежить від настрою та "психологічного здоров'я". Інші 10% - від тіла. Тому я завжди "зміцнював мізки".

speed playerБадмінтон чудовий тим, що розвиває не тільки тіло, а й покращує роботу мозкової діяльності. Він активізує різні його центри, які допомагають краще справлятися із завданнями, спрямованими на прискорення реакції, концентрацію уваги, здатність передбачати дії суперника, а також аналіз траєкторії руху волану.

Але для досягнення високого результату у будь-якому виді спорту фізичних тренувань недостатньо.

Для того, щоб показувати гідні результати на корті, необхідно спрямовано тренувати свою психіку, інакше тіло просто не буде реагувати на її установки.

Проведені дослідження відомим журналом “Psychology Today” доводять, що психологічні тренування так само ефективні, як і фізичні. Вони посилюють мотивацію, створюють впевненість, покращують моторику, налаштовують мозок на успіх.

Тож якими способами можна тренувати свій мозок?

win recipe 08Багато спортсменів, у тому числі бадмінтоністи, щоб показувати кращі результати використовують техніку "розумового образу" візуалізації. За допомогою цього способу спортсмени у своїй голові розмірковують щодо майбутньої гри, аналізують можливі помилки, проблеми та вчаться виходити з них переможцем.

“Візуалізація – це не тільки думки про майбутню подію. Під час візуалізації мозок готується до реальних дій. Якщо ви хочете перемогти, наприклад, у марафоні, ви повинні відчути, уявити себе на фініші, пережити емоції переможця, зазделегідь, - стверджують спортивні психологи.

win recipe 03Ще одним важливим способом психологічного тренування є контроль думок. Щодня у своїй голові ми прокручуємо позитивні та негативні моменти, що відбуваються з нами. Кожен не раз вів уявну розмову із самим собою, ставлячи під сумнів свої можливості. Казав: "Я ще не готовий... Це у мене тільки через раз виходить... А це взагалі я не можу..."

Основне завдання контролю думок у спортсменів під час тренувань чи виступів на змаганнях – зниження чи повне виключення негативних думок з допомогою позитивних. І хоча, згідно з науковими даними, позитивні думки не завжди сприяють підвищенню працездатності, але негативні практично завжди знижують її.

win recipe 05Негативні думки у спортсменів виникають з кількох причин:
- відсутність впевненості у своїх силах, яка потрібна для успішного виступу на змаганнях;
- відсутність необхідного рівня підготовки.

Спортсмени високого рівня, попри всі перешкоди на своєму шляху, навчилися контролювати думки. Вони позбавилися "противного сусіда" в голові, який вічно нагадує про те, що вони ні на що не здатні.

win recipe 12Упевненість у своїх силах, без сумнівів, допомагає досягати поставленої мети. Перед відповідальними змаганнями згадай свої сильні сторони, згадай відчуття, коли тобі вдавався якийсь удар на тренуванні або яка комбінація зробила переможним розіграш. Шукай у собі силу переможця!

Щоб досягати чогось у бадмінтоні, необхідно завжди працювати над собою. Головне – правильно розставити пріоритети та цілі. Чим вища мета — тим більше потрібно працювати. Ставте перед собою цілі та дізнавайтеся, на що здатні ви та ваш організм.

Олімпійський плавець Гері Холл радить тримати свою мету перед своїми очима. Для цього її необхідно записати та повісити в тому місці, де ви її бачитимете щодня!

win recipe 10Необхідно написати на аркуші паперу одне речення — ОДНУ мету і розвісити її у всіх місцях, де ти буваєш найчастіше. Так ти змусиш свій мозок налаштуватися на неї і не допустити жодних сумнівів. Правильна постановка цілей – шлях до перемоги!

У будь-якому виді спорту чемпіонами не народжуються, а стають. Тільки наполегливі тренування, на яких ти викладаєшся на максимум, у кожному моменті принесуть тобі бажаний результат.

Коли Олімпійському чемпіону з академічного веслування Грегу Серлу поставили питання: "Чи варта перемога витрачених на неї зусиль?". Він відповів: "Я ніколи нічим не жертвував, я сам хотів цього".

win recipe 14Навіть у найтитулованіших чемпіонів за плечима роки підготовки та безліч невдач. Але їхнє бажання перемогти, сильніше за всіх інших.
 
На сьогоднішній день тактична та фізична підготовка бадмінтоністів високого рівня мало чим відрізняється. Тому переможцями стають ті, хто краще буде готовий психологічно. 80% їхнього результату (за даними спортивних психологів) залежить саме від психологічної підготовки.

Причому, важливим є настрій не лише на змаганнях, а й на тренуваннях. Наприклад, якщо талановитий спортсмен не може впоратися з повсякденними стресами, його вдалий виступ на змаганнях буде під великим питанням.

win recipe 06Змагання для будь-якого спортсмена – це завжди стрес. Він може відчувати розгубленість, сильну схвильованість, труднощі з диханням та концентрацією. Ти можеш найшвидше за усіх пересуватися по корту, бити найсильніший смеш чи робити суперські укороти, але без належного рівня психологічної підготовки та досвіду – шанси на перемогу зменшуються. Насамперед, слід навчитися контролювати свій психологічний стан.

win recipe 01Проте більшість учасників змагань їдуть додому без нагород. Так, це неприємно, десь прикро. Але це не привід опускати руки. Той, хто після повернення додому починає тренуватися ще більш старанно, пише звіти з турніру, аналізує свої виступи, той обов'язково стане переможцем. У цьому є головна відмінність професійного спортсмена від любителя.

Під час презентації своєї книги "Життя в польоті" легендарний спортсмен Сергій Бубка розповів: "За кожним успіхом стоїть величезна праця, цілеспрямованість, дисципліна, бажання досягти своєї мрії, а коли її досягаєш, то ставиш перед собою нове завдання".

win recipe 02На питання: "Як Вам вдалося стільки разів ставати чемпіоном?", він відповів: "Я ніколи не зупинявся на досягнутому. Тридцять п'ять рекордів - стільки разів подолати висоту, яку ніхто не долав... У чому секрет? Я вставав о шостій ранку, а не о 10-11 годині дня. Я хотів тренуватися і хотів стати чемпіоном. Тому скажу: чемпіонами не народжуються, ними стають".

Щоб стати чемпіоном – недостатньо лише тренуватися. Щоб набрати відмінну фізичну форму та відшліфувати техніку, необхідно прагнути до навчання, постійно і важко працювати, слухати рекомендації свого тренера, розумно будувати свій режим дня.

А разом із психологічною підготовкою можна досягти найвищих спортивних результатів. Тренуй не тільки м'язи, вчися керувати своїм психологічним станом у житті та на корті. Тоді поставлена мета буде обов'язково досягнута! А мрія про перемогу перетвориться на заслужену медаль.

Пам'ятайте: чемпіонами не народжуються – ними стають!

Автор: Софія Лаврова

Редактор: Маргарита Тринько
win recipe 15

Добавить комментарий

Защитный код
Обновить