Спорт без травм

Sports injury 01В професійній спортивній кар'єрі всі стикаються із різними спортивними травмами. Від них ніхто не застрахований. Але це не привід щоб засмутитись. Це виклик, що кидає вам життя. І навіть із такої непростої ситуації треба вміти вийти переможцем!

 

Бадмінтон є видом спорту з низьким ступенем ризику травм, що підтверджують результати досліджень. Але спорт є спорт і якщо ти хочеш досягти успіху, то потрібно постійно долати свої фізичні можливості. При цьому, завжди є небезпека отримати травму. Бадмінтоністи, в основному, схильні до пошкоджень тканин і м'язів ніг.

Sports injury 02Травми можуть виникати з різних причин:

• Перенавантаження м'язів;
• Неправильне виконання силових вправ;
• Слабкі м'язи та зв'язки;
• Неправильна техніка рухів під час навантаження;
• Недоліковані старі травми.

 


Sports injury 08Щоб не допустити виникнення травм, слід знати та виконувати основні правила їхньої профілактики.

  • Спочатку найголовніше — будь-які дії у спортивному залі, на майданчику починати лише з дозволу тренера.

 

  • Перед виконанням будь-яких вправ з додатковим навантаженням або з власною вагою завжди потрібно розуміти, як правильно виконується та чи інша вправа. Якщо тобі щось не зрозуміло, потрібно з'ясувати цей момент у тренера! Не приступай до нової вправи без інструкції та обговорення з тренером.

 

  • Якщо відчуваєш сильний біль, припини виконання завдання. При високих навантаженнях спортсмен повинен вміти перетерпіти болючі відчуття і долати труднощі. Так, іноді потрібно перетерпіти і виконати поставлене перед тобою завдання. Але, якщо ти відчуваєш, що навантаження занадто велике, то зупинись і скажи про це тренеру.

 Sports injury 09

  • Підвищуй навантаження поступово. Не варто без підготовки бігти крос 7 кілометрів або блиснути фізичною підготовкою і зробити шпагат на початку тренування. Спочатку потрібно підготувати свій організм до навантажень. Перед великим забігом слід спробувати свої сили на помірних дистанціях. А перед шпагатом треба дуже добре розім'ятися.

 

  • Sports injury 10При виконанні силових завдань максимально контролюй кожен свій рух та дію. Необхідно досконально знати техніку виконання вправи. Оскільки будь-яке відхилення в хваті руки або постановці стопи небезпечне травмою.

 

  • У спортивному залі чи майданчику будь уважний. Навіть якщо ти сам не виконуєш завдання, ти можеш заважати іншому. Це особливо важливо, коли поряд відпрацьовують переміщення, імітації або грають на корті. Так само обачно потрібно вести себе самому при виконанні будь-якої вправи. Переконайтеся, що поряд з тобою немає жодних перешкод.

 

  • Sports injury 07Відповідально підійди до своєї спортивної форми. Спеціальні бадмінтонні кросівки розроблені таким чином, щоб запобігти травмам саме в цьому виді спорту. А спортивний одяг не сковує рухів.

 

  • Приділи достатньо багато часу для розтяжки після кожного тренування. Поки м'язи ще розігріті добре розтягніть їх під власною вагою і без різких рухів. Щоразу тягнися трішки інтенсивніше, ніж у попередній, але плавно і розслаблено.

 

  • Sports injury 06ЗЗакачуйте всілякі групи м'язів різними фізичними вправами. Для бадмінтоніста важливі не лише ноги та руки, а й прес, спина, завдяки яким ти можеш робити удари у прогині. Приділяй увагу фізнавантаженню всього тіла для гармонійного розвитку.

 

  • Sports injury 05Особливий підхід має бути до тих частин тіла, які вже були травмовані. Їх розігріванню та розтяжці завжди треба приділяти більше уваги. Виконуй різні додаткові вправи для їх зміцнення та запобігання надривам.

 

У житті багатьох бадмінтоністів трапляються моменти, коли вони одержують спортивні травми.

Справжні професіонали у такі періоди своєї спортивної кар'єри не падають духом! Залежно від виду травми вони коригують свій тренувальний процес, але працюють також інтенсивно, як і раніше. Важливо зробити акцент на непошкоджених групах м'язів і «з умом» скласти план тренувань.

Sports injury 03Кароліна Марін - олімпійська чемпіонка 2016 року, 3-х кратна Чемпіонка Світу, 6-и кратна Чемпіонка Європи у 2019 та 2021 році отримувала серйозні травми колін та перебувала на реабілітаціях близько півроку.

Для спортсмена такого рівня півроку це досить великий проміжок часу. Адже поки що ти не тренуєшся, суперники не сидять без діла та активно працюють над собою, підвищуючи свій рівень.

Кароліна не витрачала часу даремно. Вона зуміла час, який був відведений на реабілітацію, провести з користю для себе. Її тренування було побудовано на заняттях у статиці. Вона працювала з воланом, сидячи на стільці, відточуючи точність ударів. На той час це все, що було в її силах.

Sports injury 11У 2022 році, коли вона знову повернулася на корт, їй було дуже важко. Але вона доклала максимум зусиль і повернулася до колишнього стану.

Зараз Кароліна Марін знову перебуває на вершині світового рейтингу. Тим, що не припинила тренування, вона прискорила своє повернення до спорту високих досягнень. У квітні 2022 року вона отримала свій 6-тий титул Чемпіонки Європи!

У справжніх чемпіонів немає непереборних випробувань! Але краще не допустити травми, ніж боротися з її наслідками. Зміцнюй своє здоров'я, старанно тренуйся, не забувай про профілактику травм і тоді ти обов'язково досягнеш своєї спортивної мети!

Автор: Марія Столяренко
Редактор: Маргарита Тринько


Sports injury 13

Добавить комментарий

Защитный код
Обновить